Så här beställer du vin

Philipp Kuhns utvalda vita – (75826-09)

1.056,00 kr

TILLFÄLLIGT SLUT

Philipp Kuhns är en perfekt sommarlåda med utvalda vita från vår hyllade Pfalzproducent Philipp Kuhn. Lådan består av Riesling Tradition 2018, Riesling Kallstadter Steinacker 2017 och Sauvignon Blanc 2018 – två flaskor av varje. Alla vinerna reflekterar Kuhn stil; fruktiga, mineraliga och en uppfriskande syra som gör att det passar utmärkt till mat som behöver ett friskt vin.

Redan 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman med samma namn som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som familjen började fokusera på hög kvalitet. Produktionen består till hälften av vita viner, och hälften röda viner. Röda viner gör han bland annat av druvorna pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, saint laurent, frühburgunder och blaufränkisch.

Kuhn är en VDP producent i Pfalz. VDP är en klassificering som alla regionerna i Tyskland har, och det är endast ett utvald av respektive region som får vara medlem i VDP. VDP-klassificering har regionsanpassade regler. Appellationsreglerna går i korthet ut på att det finns fyra klassificeringar; längst ner är Gutswein, sedan kommer Ortswein, Erste Lage och den högsta nivån Grosse Lage. Klassificeringen är i princip är den samma som gäller för Bourgogne. Erste Lage motsvarar på så sätt Premier Cru i Bourgogne-klassificeringen.

Från årgång 2018 är Philipp Kuhns viner Vegancertifierade.

I blandlådan får du:
Två flaskor Riesling Tradition 2018 (Gutswein)
Två flaskor Riesling Kallstadter Steinacker 2017 (Erste Lage)
Två flaskor Sauvignon Blanc 2018 (Gutswein)

Riesling Tradition 2018
Druvorna som ingår i Tradition växer på alla tre jordmånsvarianter som kännetecknar Laumersheim i Pfalz: kalksten, löss och kvartssand. Maximalt skördeuttag är 75 hl per hektar. Alla druvorna plockas för hand, och på så sätt reducerar man risken för oxidation eller bakterietillväxt som kan ge både oönskad färg och smaker. Efter att stjälkarna avlägsnats ligger musten kvar ett tag och macererar (lakar ur) smak- och aromämnen från skalen. Sedan skickas allt vidare till de pneumatiska pressarna och pressas skonsamt. Hela vinframställningsprocessen görs med så lite luftkontakt som möjligt, och jäsningen sker i täta ståltankar. Vegan certifierad. Alkoholhalt: 12,0%, restsötma 3,4 g/l och fruktsyra 7,6 g/l.

Riesling Kallstadter Steinacker Erste Lage 2017
Druvorna i det här vinet kommer från Ersta Lage-vingården Steinacker som ligger i Kallstadt, sydväst om Laumersheimer. Jordmånen består av porös löss, kalkmärgel och inslag av kalksten. Området ligger 120- 150 meter över havet. Vinerna blir ofta rika, fruktiga, långlivade har en uttalad ton av mineralitet. Vinerna utvecklas långsamt, och är bra för lagring.
Doften är generös och har inslag av frukt, citrus, mandarin, mineral, fläder och färska örter. De fruktiga tonerna i vinet är mer framträdande i smaken än i doften, med inslag av vit persika, citrus, äpplen och passionsfrukt. Redo att drickas i dag, men kan gärna lägras två-fem år. Alkoholhalt 13,0%, restsötma 3,2 g/l och fruktsyra 6,8 g/l.

Sauvignon Blanc 2018
Sauvignon Blanc är också ett Gutswein, och växer i samma områden som Riesling Tradition. Vinet är mycket aromatiskt och har klassiska toner från sauvignon blanc druvan; krusbär, citrus, passionsfrukt och gröna äpplen, men även inslag av mogen kiwi, anis, lichi och melon. Ett fräscht, fruktigt och slankt vin som passar ut märkt till fördrink, lättare förrätter eller fräscha sallader. Vegan certifierad. Alkoholhalt: 12,5%, restsötma 3,1 g/l och fruktsyra 6,9 g/l.

Dela med dina vänner