Camille Giroud

Historia

Maison Camille Giroud grundades i mitten av 1800-talet och var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga och krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare i form av en amerikansk grupp investerare och gjorde en av Bourgognes mest spännande ”helomvändningar”. Man anställde nyutexaminerade vinmakaren David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast.
David är idag en av de hetaste vinmakarna i Bourgogne och så länge han finns kvar kommer Camille Girouds viner att fortsatt vara superheta och svåra att få tag i.

Vingårdar & Viner

Maison Camille Giroud är en négociant och köper således in druvorna till sina viner från hela Côte d’Or. Firman har ett 30-tal olika viner i sin portfölj med bred spridning och med lite övervikt på röda viner än så länge. Man producerar vin från regional till Grand Cru-nivå, bl a Gevrey-Chambertin Les Crais, Chambertin, Latricières-Chambertin, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet Champs Gain, Corton, Nuits-St-Georges Vaucrains ,Vosne-Romanée, Santenay, Volnay, Maranges, flertalet Beaune 1er cru mfl.
De flesta odlarna känner man väl och de är stolta över att få leverera frukt till Giroud. Idag arbetar man med ca 15 odlare.

Vinifikation

När David Croix kom in i bilden ändrades stilen på Girouds viner helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han köpte in nya fat till förmån för de gamla faten som använts tidigare. Han är överlag försiktig med fatlagring, andelen ny ek varierar mellan vinerna men ungefär 10 % för kommunvinerna, 15-30 % för premier cru och 30-50 % för grand cru. David filtrerar inte
vinerna och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner, med fokuserad ren o fruktig Pinotkaraktär som kan drickas unga eller lagras vilket som passar konsumenten bäst.

Dela med dina vänner
Print Friendly