Barraud

Historia

Denna familjeägda domän har varit i vinbranschen sedan 1800-talet. Man började som négocianter, vinmäklare som sålde druvor till andra vinfirmor. I början av 1980-talet började man buteljera och
sälja vin under egen etikett och sedan dess har man tagit vinvärlden med storm. Idag drivs domänen av Martine och David samt deras son Julien.

Vingårdar & Viner

Familjen Barraud äger 8,5 hektar och producerar viner från Saint-Véran, Mâcon Village och Pouilly-Fuissé. Man arbetar helt ekologiskt. Till deras toppviner hör deras Pouilly-Fuissé. De gör ett par
vingårdsbetecknade Pouilly-Fuissé som är mycket bra. Bland annat la Verchere från en 1,35 ha stor vingård, en Buland från en 0,5 ha stor vingård från ca 70 år gamla stockar och med ungefär 50 % nya fat och la Roche som håller en mycket hög klass. Viner som i blindprovningar lätt kan misstas för mer namnkunniga appellationer i Côte d’Or.

Vinifikation

Efter skörden färdas druvorna snabbt till pressning som sker i skonsamma pneumatiska pressar. Vinerna jäser antingen i ståltank eller en blandning av stål och fat (för Mâcon) eller i ekfat för
toppvinerna från Pouilly-Fuissé. Man gör en cuvée där man blandar vin från fyra olika vingårdar. Det är sonen Juliens ”egna” vin som han kallar Pouilly-Fuissé Alliance. Vinstockarna håller ofta en hög ålder, många gånger 50 år och uppåt, vilket ger viner med mycket stor koncentration och fin frukt.

Dela med dina vänner
Print Friendly