Etienne Sauzet

Historia

Historien om Domaine Sauzet började med att Etienne Sauzet (född 1903) ärvde 3 hektar vinodlingar och så småningom började köpa på sig ytterligare vingårdar fram tills han på 1950-talet förvaltade hela 12 hektar. När Etienne gick bort 1975 tog hans barnbarn Jeanine och hennes man Gérard Boudot över driften. Gérard är en mycket skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och vissa hävdar att han till och med ökat kvalitén ytterligare. Idag drivs Sauzet av Gérard och Jeanine och deras dotter Emile och hennes man Benoit.

Vingårdar & Viner

Sauzet äger idag 9 ha vingårdar sedan en uppdelning av företagen skedde på 1990-talet men köper även in druvor från andra odlare i området. Man äger mark i Grand cru-lägena Montrachet, Chevalier-Montrachet, Batard-Montrachet och Bienvenues-Batard-Montrachet, hela 9 olika premier cru-lägen samt kommunvin från Puligny-och Chassagne-Montrachet och Bourgogne Blanc. Sauzet odlar helt biodynamiskt.

Vinifikation

Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgång vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat i ca 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader där man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt.

Dela med dina vänner
Print Friendly