Jean-Louis Trapet

Historia

Omkring år 1870 köpte Arthur Trapet de första village-vingårdarna i Gevrey. Ett par år senare kom han även över Grand Cru-lägen som kom att ligga till grund för de odlingar som idag tillhör Jean-Louis Trapet, en mycket ödmjuk man med stora kunskaper om vinodling och med stor respekt hos andra odlare i området. Han tog över från fadern 1990 och började sakta arbetet att ytterligare höja kvaliteten på domänen. Man reducerade skördeuttagen och började bruka jorden biodynamiskt, minskade andelen större ny ek samt slutade filtrera vinerna.

Vingårdar & Viner

Domänen förvaltar över ca 12 hektar i Bourgogne men har även mark i Alsace där man bland annat producerar en strålande Beblenheim Riesling. I Bourgogne producerar man allt från enklare Passe-tout-grain till generisk Bourgogne, Marsannay och Grand Cru från Chapelle, Latricières och Chambertin.

Vinifikation

Trapet har arbetat biodynamiskt sedan 1998 och skörden sker helt manuellt med sortering både i vingården och i vineriet. Alkoholjäsning och maceration sker i öppna, temperaturkontrollerade cementtankar i upp till 19 dagar. Därefter tappas vinet i ekfat för lagring och malolaktisk jäsning. Andelen ny ek varierar från läge till läge men Grand Cru-vinerna får ca 30-40 % ny ek och premier cru ca 20 %.
Efter den malolaktiska jäsningen provas vinerna läge för läge och tappas tillbaka i ekfat. Vinerna lagras totalt i 11-18 månader, kortast tid för village-vinerna och längst tid för Grand Cru-vinerna.

Dela med dina vänner
Print Friendly