Joh. Jos. Prüm

JJ Prum

Historia

Familjen Prüm har funnits i Mosel sedan 1700-talet och är en egendom som anses vara en av Tysklands allra bästa. De producerar några av världens mest långlivade viner med enorm potential. Vinhuset har fått sitt namn efter Johann Josef Prüm som grundade huset 1911. Från 1969 drevs det av Dr. Manfred Prüm och idag är det han själv och hans dotter, Katharina, som står för driften. Värt att nämna är att Prüm förfogar över en stor del oympade stockar som klarat sig undan phylloxeran tack vare att lusen inte kunde överleva här.

Vingårdar & Viner

Prüm förfogar över ca 13 ha vingårdar i Mosel med delar i flera berömda vingårdslägen, bland annat Wehlener Sonnenuhr 6 Ha, Zeltinger Sonnenuhr 3 Ha samt Graacher Himmelreich 3,5 Ha. De anses vara lite av ärketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som kräver lång tid i källaren.

Vinifikation

Hemligheten bakom Prüms viner stavas låga skördeuttag, riktigt bra lägen, gamla stockar och sen skörd med mycket noggrann selektering av druvorna. Vinerna är mycket långlivade och man lanserar ofta sina viner några år senare än sina Moselkollegor. De håller vinmakningen så naturlig som det bara går med så liten inverkan som möjligt och låter naturen ha sin gång. Prüms viner behöver ofta ganska lång tid i flaska för att visa sig från sin bästa sida och de kan leva mycket länge. Generellt kan man säga att ju senare skörd desto längre lagringspotential. En Auslese eller Spätlese kan generellt sett lagras längre än en Kabinett.

Dela med dina vänner
Print Friendly