Robert Chevillon

Historia

Domaine Chevillons historia tar sin början i tidigt 1900-tal då Symphorien Chevillon började odla en liten bit mark i Nuits-St-Georges som han sålde under eget namn. Därefter utvecklas domänen med varje ny generation och mer och mer mark, framförallt Premier Cru-lägen köps. På 1940-talet när domänen ägdes av Maurice Chevillon inhandlades ett par destilleringspannor och man började bränna Marc. En tradition som lever kvar än idag. Idag driver bröderna Bertrand och Denis domänen och Robert Chevillon är pensionerad sedan 2003. Deras viner är välkända i världen och man har ett mycket
gott rykte om sig att göra kraftfulla och rustika viner med stor koncentration och finess.

Vingårdar & Viner

Domänen har ca 13 hektar i sin ägo där de flesta odlingarna upptas av Premier cru-lägen. Åldern på stockarna varierar från 25-75 år. Man producerar inte mindre än 8 Premier cru med Les Roncières och Les Vaucrains i toppen samt 2 village, en vit och en röd Nuits-St-Georges och ett par generiska viner, bl a en Aligoté.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Detta säkerställs genom att druvorna kontrolleras två gånger i veckan när det börjar dra ihop sig till skörd. Man sorterar druvorna för hand och är noggrann med att sortera bort druvor som skadats eller angripits av sjukdomar eller dylikt. Efter skörd och sortering genomgår vinerna kallmaceration i ca 10°C i 5-6 dagar. Därefter startar
jäsningen naturligt och pågår i 2-3 veckor. Vinerna lagras i ekfat i 15 till 18 månader i 30 % ny ek.

Dela med dina vänner
Print Friendly