Vigneau-Chevreau

Historia

Domaine Vigneau-Chevreau har funnits sedan 1875 och de 2 ursprungliga hektaren har vuxit till ca 11 hektar idag. Det drivs av två bröder som tillhör den femte generationen. Domänen ligger mitt i appellationen Vouvray. Sedan 1995 har man arbetat helt biodynamiskt.

Vingårdar & Viner

Vigneau-Chevreau har 11 hektar vinodlingar utspridda över 4 av de 8 byar som markerar appellationen Vouvray. Man odlar bara Chenin Blanc som är den enda tillåtna druvan i området och man gör ett
par varianter. Cuvée Château Gaillard Moelleux Vouvray (sött), Cuvée Domaine Vouvray (halvtorrt), Vouvray Brut (mousserande) samt Abbaye de Marmoutier Vouvray ”Clos de Rougemont” (stilla, torrt
vitt) som är domänens mest intressanta vin. Druvorna till vinet kommer från vingården Clos de Rougemont kring det gamla klostret Abbaye Marmoutier.
Vingården kring klosterruinen hade stått orörd länge när domänen fick chansen att leasa vingården. År 1995 började arbetet med att omplantera vingården och bruka jorden.

Vinifikation

Man arbetar helt biodynamiskt sedan 1995. Skörden sker manuellt och man använder frukten från de unga stockarna till det mousserande vinet, som produceras enligt den traditionella metoden. Frukten från de äldre stockarna (över 30 år) används till de stilla vinerna. Vinerna jäser i demi-muid, ekfat om 220 liter i låga temperaturer, runt 16 grader. Det söta vinet görs på botrytiserade druvor
som skördas i november.

Dela med dina vänner
Print Friendly