28/3: Ost- och vinprovning

KOMBINERA OST OCH VIN

Vilka ostar ska jag servera till vinet? Vilket vin passar bäst till ostarna jag tänkt servera? Det kan vara klurigt ibland – och så fantastiskt kul när man hittar den perfekta kombinationen.

För att du lättare ska hitta dina favoritkombinationer är det bra att ha grundläggande kunskap om vad som påverkar våra smakupplevelser. Vi börjar därför kvällen med en övergripande genomgång av våra grundsmaker.

Varje ostfamilj har vissa gemensamma karaktärsdrag, men även olikheter som påverkar vinvalet. För att bättre förstå hur osten och vinet påverkar varandra, tittar vi på hur man gör ostar, vilka typiska karaktärsdrag de har och vad som skiljer dem åt.

Det som bland annat gör det så roligt att lära om mat- och vinkombinationer, är att man gör en form av vinanalys som är enkel, och som alla har bra förutsättningar att göra på ett utmärkt sätt. Vi ska prova att analysera sex olika viner som representerar olika vinstilar. Viner provas blint (du får alltså inte veta vilket vin du provar) för att vi inte så lätt ska påverkas av ”teorin”.

Sedan gör vi samma sak med ostarna. Till sist kombinerar vi utvalda viner och ostar. Du kommer snabbt att lära dig om och varför vissa kombinationer passar bättre än andra.

Det här är en provning för dig som vill lära dig vad du ska tänka på nästa gång du planerar att servera vin till osten, eller vilka ostar du ska välja till vinet du vill servera. En liten lathund helt enkelt som du kan ”rasta” varje gång du får gäster.

En kväll med teori och mycket praxis om vad man ska tänkta på för att få en lyckad kombination av ost och vin. Provningen leds av Anne Johanne Korsnes, sommelier.

 

Vinlista:

Les Boucauds 2017, Claude Riffault, 199 kr

Reisling Tradition 2017, Philipp Kuhn, 138 kr

Bourgogne Rouge 2016, Camille Giroud, 199 kr

Barbaresco 2014, Cantina del Pino, 345 kr

Rubicon 2015, Meerlust, 249 kr

 

Ostar: 

Våra favoriterostar från ostbutiken Wijnjas.

 

Plats:

Var: Stockholms Vinkällare, Döbelnsgatan 8, Stockholm

När: torsdagen den 28 mars 2019 kl. 18:30

Pris: 595 kr

Antal platser: vi har endast plats med 40 personer.

Anmälan: skicka din anmälan till ajk@tryffelsvinet.se

Dela med dina vänner