31/10/19: Härliga Barbaresco! Fullbokat.

Barbaresco – en pärla i Piemonte

Under Romarriket bestod hela Barbaresco av en tät skog som romarna kallade ”barbarica silva” eller “vild skog”. Området låg helt i utkanten av romarnas territorier, och var därför ständigt utsatt för “barbariska angrepp”. Smeknamnet kan vara ursprunget till namnet Barbaresco, men kvar är varken barbarer eller tät skog. Idag är området täckt av vackra vinrankor, en utveckling som började ta fart mycket tack vare professor Domizio Cavazza, den första rektorn på oenologiskolan i Alba. Han var övertygad om att Barbaresco hade lika bra förutsättningar för att odla nebbiolo som det mer kända distriktet Barolo. Domizio Cavazza köpte därför ett hus i Barbaresco, började odla druvor på de bästa markerna och buteljerade sitt första vin år 1894. Han omtalas ofta som ”pappan till Barbaresco”. Idag är det Renato Vacca som sköter Cavazzas gård som numera heter Cantina del Pino, och Renato har samma entusiasm och vilja som Cavazza att göra viner som speglar odlingsområdet.

En av de mest erkända vingårdarna i Barbaresco heter Albesani, och Cantina del Pino äger en del av den. Det gör även en annan producent som fokuserar på kvalitet: Piero Busso. Dessa två producenter odlar druvor sida vid sida, men framställer vinerna olika. Ett gyllene tillfälle att jämföra vinstilar från samma terroir, men med olika framställningsmetoder.

Vi ska prova viner gjorda på de två viktigaste druvsorterna i Barbaresco: barbera och nebbiolo. Druvorna ger helt olika typer av vin, och vi ska titta på vilken mat som passar till vinerna vi provar.

Vi avslutar aftonen med en huvudrätt som kallas Brasato al Barbaresco, som är en typisk maträtt för området. Till maten får ni ett extra glas vin att njuta.

 

Renato och Aldo Vacca

Renato och Aldo Vacca, Cantina del Pino

Tre generation Busso

Tre generation Busso

 

Den här kvällen ska vi prova gastronomiska viner från underbara Barbaresco-producenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinlista
Barbera d’Alba 2017, Cantina del Pino, 189 kr
Barbera d’Alba San Stefanetto 2017, Piero Busso, 295 kr
Barbaresco 2015, Cantina del Pino, 349 kr
Barbaresco 2011, Cantina del Pino
Barbaresco Albesani 2015, Cantina del Pino, 429 kr
Barbaresco Albesani 2015, Piero Busso, 479 kr
Barbaresco San Stunet 2015, Piero Busso, 499 kr

 

Anmälan
Datum: torsdag 31 oktober 2019
Tid: kl. 18:30
Plats: Rosendal Wärdshus, Rosendalsterrassen 3, Stockholm
Pris: 750 kr per person. Betalning sker vid bekräftelse om plats.

Skicka din anmälan till ajk@tryffelsvinet.se

 

Dela med dina vänner