Välkommen till Tryffelsvinet

Silvermedaljörer ”Årets importör 2023”. Bli medlem i vår Vinklubb för att ta del av vårt nyhetsbrev där du får information om spännande släpp, inbjudningar till roliga provningar och tillgång till exklusiva klubblanseringar!

Bli medlem här!

Veckans tips

nyhet

2020 The Grapesmith Die Kluisenaar, Simonsig Estate

Stellenbosch259 kr

2021 Fiano di Avellino, Mastroberardino

Kampanien199 kr
nyhet

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr

2021 Family Red, Badenhorst Family Wines

Swartland275 kr

Lanseringar i tillfälligt sortiment

Se våra tillfälliga släpp som du hittar på utvalda SystembolagshyllorTill nyheterna

Nyheter i tillfälligt sortiment

nyhet

2019 Château Lagrange

Bordeaux749 kr
nyhet

2022 Saint-Véran Clos à la Côte, Domaine Cordier

Bourgogne349 kr
nyhet

Fasta listningar i butik

Se våra fasta listningar som du alltid hittar på utvalda SystembolagshyllorTill vinerna

Meerlust Estate

Historia Nationalmonumentet Meerlust Estate uppfördes redan 1693 och hade således redan en imponerande historia bakom sig när familjen Myrburgh – som fortfarande äger gården – tog över år 1757. Idag är man den äldsta familjeägda gården i Sydafrika med Hannes Myrburgh som åttonde generationens ägare. Egendomen är en av de första man stöter på när man kommer med bil från Kapstaden, cirka 15 kilometer söder om Stellenbosch. På Meerlust Estate är det bara fem kilometer till havet och False Bay och denna närhet ger dem ett unikt mikroklimat där temperaturen ofta är 5 grader svalare än andra vingårdar i Stellenbosch tack vare de svala havsvindarna. Havets närhet gör sig också påmint i namnet – Meerlust kan löst översättas till ”längtan efter havet”, ett namn gården fick av tysken Henning Huising som uppförde egendomen på 1600-talet. Själva byggnaden är verkligen imponerande med sin pampiga palmentré, ståtliga vita huvudbyggnad (där Hannes Myrburgh har sitt hem), den klassiska vinkällaren, rosträdgårdar, familjekyrkogård, duvslag, fågelhus och betande Black Angus-kor. Eftersom gården är ett nationalmonument är det en utmaning att utföra renoveringar och man har således med varsam hand omvandlat den gamla svinstian och ox-stallet till fatkällare och provningsrum där innanmätet är toppmodernt medan fasaden fortfarande är orginal från 1600-talet. Sedan gårdens grundande har man bedrivit blandjordbruk med vinrankor planterade från start. Ursprungligen skeppades druvorna till Kaapstaden där de omvandlades till vin som proviant för handelsskeppen som anlade i hamnen. Det var först i mitten på 70-talet som själva varumärket Meerlust började dyka upp på vinflaskor och fokuset skiftades till vinproduktion under ledning av Hannes far som just kommit hem från Bordeaux med ny inspiration. Sedan denna tid har gården endast haft tre vinmakare – först ut var den legendariska Giorgio Dalla Cia som var där mellan 1978-2003 och som satte Meerlust på kartan med introduktionen av ikonvinet Meerlust Rubicon på 80-talet. Giorgio efterträddes av den minst lika hyllade Chris Williams som stannade mellan 2004-2019. När det år 2020 var dags att hitta en efterträdare vände sig Hannes Myrburgh (som själv har en gedigen erfarenhet i ryggsäcken – bland annat genom vinstudier i Tyskland och arbete på legendariska Château Lafite Rothschild i Bordeaux) till den skickliga vinmakaren Wim Truter som, trots sin relativt unga ålder, redan hade över 20 års erfarenhet i Sydafrika och runt om i världen. Wim anlände samtidigt som Covid-pandemin bröt och kunde spendera sina första två år med att göra djupanalyser av gårdens terroir för att till fullo förstå dess potential. Under denna tid inleddes också ett omplanteringsarbete på 20 hektar för att säkerställa att varje unik vingårdslott är planterade med rätt druvsort för att uppnå maximal kvalitet. Wims och Hannes mål är alltså inte att ändra något drastiskt i Meerlusts filosofi utan snarare säkerställa att gårdens ryktbarhet och kvalitet lever kvar långt efter dem själva.

Läs mer här

Prova vin med Tryffelsvinets Vinklubb

Tryffelsvinets Vinklubb är för dig som gillar vin, oavsett kunskapsnivå. Vi anordnar allt från exklusiva middagar där vi dricker våra viner, vinmakarbesök, nyhetsprovningar, digitala liveprovningar, master classes och vinkurser. Här kan du läsa mer om våra event och se våra onlineprovningar.

Se alla våra event

Tryffelsvinet tipsar

Vinskolan – fylld med kunskap om vin

Så provar du vin – bli en proffsprovare

Att prova vin är en konstart i sig och fördelen är att du blir bättre och bättre ju mer du övar. I yrkesrollen som sommelier använder man sig dagligen av två sätt att prova vin, nämligen att ”torrprova” och att göra en ”faktisk provning” av vinet – ofta blir det en kombination av båda för bästa resultat. Båda sätten är till stor hjälp för att navigera i vindjungeln både privat och i yrkeslivet. Här kommer Tryffelsvinets bästa tips på hur du gör för att testa själv!

Läs mer

Vinerna du alltid ska ha hemma

Tryffelsvinets Anna Rönngren har spenderat de senaste 10 åren i olika vinkällare (bland annat på Restaurang Frantzén) och vet hur man bygger upp en bra vinlista. Här delar hon med sig av tipsen för hur du kan börja bygga upp ett långsiktigt vininnehav.

Läs mer

Lagra vin med skruvkork? Så ska du tänka!

Att lagra eller inte lagra – det är frågan. Och hur är det egentligen med skruvkork? Blir vinet bättre eller sämre med skruvkork när det lagras, eller är resultatet det samma? Få diskussioner i vinvärlden har utgått från så mycket på tyckande, anekdotisk bevisföring och teorier och så lite på forskning som just denna debatt – Tryffelsvinet har försökt att bena ut vad som gäller!

Läs mer