07 juli 2020

Passetoutgrains – vad är det?

Passetoutgrains är en stil som få känner till, men för den initierade är det ett riktigt hett tips när det kommer till prisvärd Bourgogne. Men vad innebär det egentligen ? Tryffelsvinet har svaret!

Lär dig mer om Passetoutgrains

Passetoutgrains är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyra högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Bourgogneexperten Jasper Morris beskriver den som “den röda törstsläckaren från Bourgogne”, vilket säger en del om stilen. I sin ungdom är de ofta mörka i färgen och lätt animaliska i stilen men kan med ålder utveckla viss förfining då pinot noir-aromerna börjar ta över. De är förtjusande förföriska i alla åldrar.

Bourgogne Passetoutgrains är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent. Själva appellationen och stilen blir allt mer ovanlig. Förr var det vanligt med så kallade ”field blends” där olika druvsorter (som exempelvis gamay och pinot noir) växte sida vid sida i samma vingård. Vinerna plockades samtidigt och jästes i samma kar. I takt med att vingårdar omplanteras så har gamay fått ge vika åt den mycket högre ansedda pinot noir, enligt devisen ”money talks” eftersom rena pinot noir-viner helt enkelt genererar mer pengar.

Druvsorten gamay är kanske mest känd från regionen Beaujolais och det är lätt att tro att den inte alls förekommer i Côte d’Or, men inget kunde vara mer fel. Faktum är att gamay har odlats här i flera hundra år. Med dagens globala uppvärmning som lett till att nutidens viner blir tillgängliga att dricka mycket tidigare bör man komma ihåg att en Bourgogne förr krävde åratal i vinkällarens mörker för att dess tanniner och syra skulle lugna ner sig och mogna. Gamay gav då vinmakarna någonting ungt och friskt att dricka under tiden. Själva ordet ”passetoutgrains” är baserad på ett gammal dialektalt ord som betyder ungefär ”släng i allt” vilket appellerar till just traditionen att blenda olika druvsorter i samma vin. Numera har stilen kommit tillbaka i popularitet – även om det är få som fortfarande gör en – som en prisvärd och lättdrucken följeslagare till vilken tillställnings som helst. Domaine Trapet gör en seriös passetoutgrains som verkligen är värd att testa!

Vill du läsa mer om Bourgognes appellationssystem? Spana in vår artikel här!

Text: Anna Rönngren
Källa: Oxford Companion to Wine

Tryffelsvinet tipsar

Passetoutgrains

årgång slut

Tryffelsvinet tipsar

Mat som passar till passetoutgrains

Citronkyckling med oliver

Ljuvligt doftande citronkyckling kryddad med vitlök och rosmarin. En sagolik kycklinggryta hämtad ur medelhavsköket, toppad med citronklyftor.

Läs mer

Helstekt kyckling med örter

Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!

Läs mer

Italiensk kycklingpasta

Viva Italia med den här snabblagade och smakrika kycklingpastan. Riv gärna över parmesan före servering för extra mycket italienkänsla!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Tryffelsvinets bröllopsguide – så väljer du vin till bröllopet

Hur väljer man de perfekta vinerna till bröllopet? Hur långt innan skall man beställa vinerna? Vad gör jag om jag får vin över? Hur skall vinerna serveras vid middagen? Frågorna är många, men Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer

Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika

Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!

Läs mer