Baconlindad oxfilé med jordärtskocksgratäng och skogssvamp i portvin.
För: 4 personer
Baconlindad oxfilé:
500g oxfilé eller rostas
2 paket bacon
salt, peppar
Jordärtskocksgratäng:
500g jordärtskocka
1 schalottenlök
2 ägg
4 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano
Svamp i portvin:
100g trattkantareller eller skogschampinjoner
1 schalottenlök
3 dl Cálem Fine Ruby Port, art.nr. 8338
2 msk ljus redning
1 – 2 dl vatten
salt, peppar
Tillbehör:
140g små morötter
1 kruka timjan
1. Olja fyra små gratängformar om ca 10 cm i diameter. Skala och tunnskiva schalottenlök och jordärtskocka. Vispa ihop ägg med creme fraiche, pressad vitlök samt salt och peppar. Varva schalottenlök och jordärtskocka i formarna och lägg ett lager stanning mellan varje lager. Pressa ihop så det ligger tajt i formarna och grädda sedan i 225° i ca 30 minuter. Tag ut och låt gratängerna stå till sig innan servering.
2. Vrid ner ugnen till 75°. Linda bacon tajt runt ytterkanten på varje skiva kött. Hetta upp en grillpanna och stek på köttet hastigt på hög värme runt om. Salta och peppra köttet och rada upp i en ugnsfast form. Sätt i en termometer i en av köttbitarna och ställ in i ugnen till köttet kommit upp i en innertemperatur om ca 65°. Om det är kort tid till servering kan värmen vridas upp till 100 – 125°.
3. Smält smör i en kastrull och stek på svamp och hackad schalottenlök. När vätskan reducerats ut svampen, slå på portvinet och låt det puttra ihop med svampen på svag värme under ca 10 – 15 minuter. Rör i redningen, låt det puttra ihop och ha sedan i vattnet. Smaka av med salt och peppar.
4. Sjud morötterna ca 5 – 10 minuter i saltat vatten. Servera med en kvist timjan på toppen av anrättningen.