Dovhjort med jordärtskockskräm

Receptkreatör:

dovhjortDovhjortsfilé med underbar kräm på jordärtskockor blir till en perfekt kombination i denna lyxiga rätt. Syrliga, syltade lökar, en ljuvlig löksky och krispigt ostströssel toppar rätten.

För: 4 personer

Ingredienser:
800 g dovhjortsfilé eller rådjursfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
10 kvistar färsk timjan

Ostströssel
4 stora champinjoner
1 msk Arla® Smör&rapsolja gourmet
75 g Kvibille® cheddar riven

Citronsyltad lök
4 röda steklökar
½ dl strösocker
¾ dl pressad citronsaft

Jordärtskockskräm
700 g jordärtskockor
3 dl Arla® vispgrädde
75 g Kvibille® cheddar riven

Löksky
2 rödlökar
2 msk Arla® Smör&rapsolja gourmet
1 msk strösocker
2 msk pressad citronsaft
5 dl viltbuljong
1 tsk majsstärkelse

Gör så här:
Ostströssel: Skiva och stek svampen hårt i smör-&rapsolja. Blanda med ost. Linda in i plastfolie, forma till en rulle och frys in.

Citronsyltad lök: Skala och dela steklökarna. Koka upp socker och citronsaft. Häll den varma lagen över lökarna och låt kallna.

Jordärtskockskräm: Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i grädden. Lyft upp jordärtskockorna och mixa dem till en slät kräm tillsammans med osten. Späd med grädden lite i taget. Smaka av med salt.

Löksky: Skala och skiva lökarna. Bryn dem i olja. Tillsätt socker och låt karamellisera. Slå på citronsaft och buljong, och koka ihop tills ca 3 dl återstår. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten. Sila.

Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet fritt från senor, salta och peppra. Bryn köttet runt om i smör, lägg ner timjan mot slutet. Stek i mitten av ugnen till 50° innertemperatur. Låt vila ca 10 min. Skiva köttet och servera med jordärtskockskräm, löksky och syltad lök. Riv över den frysta osten och servera genast.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly