Fänkålsgravad röding med picklade grönsaker och forellrom

Receptkreatör:

forratt-squareFör: 4 personer

Ingredienser:
2 stora rödingfiléer
2 tsk socker
3 tsk salt
2 tsk rostade fänkålsfrön
2 msk fänkålsdill
2 dl finskuren (brunoise) blandning av morot och fänkål
1 dl 123-lag
60 g forellrom
16 tunna gröna sparrisar
2 msk smör
Harsyra eller annan syrlig ört

Rödingen gravar du så här:
Blanda de torra ingredienserna och gnid in insidan av filéerna. Lägg därefter ihop de två filéerna med skinnsidorna utåt och linda in de båda i plast. Låt vila under press i kylskåpet i ca fyra timmar.

Picklade grönsaker gör du så här:
Blanda de finskurna grönsakerna med 123-lagen och ställ i kylen. De kan göras samtidigt med rödingen.

Sparrisen gör du så här:
Blanchera sparrisen i lättsaltat vatten tillsammans med smöret. Vill man förbereda går det bra att blanchera sparrisen i förväg, och därefter lägga ner den i ett isbad. Tänk på att behålla tuggmotståndet!

Upplägget gör du så här:
Skär rödingen i tunna skivor och lägg ovanpå sparrisen. Servera med de picklade grönsakerna tillsammans med forellromen och garnera med ängssyran.

Om receptkreatören

Andreas Kjörling är prisbelönt författare och sommelier. Hans karriär i gastronomins värld började för 20 år sedan på en krog i Uppsala. Idag har Andreas mer än ett decennium bakom sig som mycket uppskattad föredragshållare och skribent. Sedan författardebuten 2004 har Andreas rest vinvärlden runt och skaffat sig inte bara stora kunskaper men också många intressanta historier. Andreas Kjörling har tidigare skrivet Det Italienska Vinet, En handbok vin, Det sydafrikanska vinet, Vin Kunskap ger mersmak och Champagne – Kunskap ger mersmak. Både Det italienska vinet och Champagne – kunskap ger mersmak nominerades till World Gourmand Cookbook Award. Champagneboken vann dessutom silver i kategorin Bästa franska vinbok i den internationella finalen i Paris 2013. » Besök Kjörlingwine.com
Dela med dina vänner
Print Friendly