Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto

Receptkreatör:

flaskfile-webFör: 4 personer

Ingredienser:
600-800 g eller mer av fläskfilé eller fläskytterfilé
8 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ kruka färsk basilika, plockade blad
Salt
Svartpeppar
Olja
Smör

Risotto:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl arborioris
2 msk olivolja
3 dl vitt vin
1 liter svampbuljong
25-50 g smör
3 dl riven parmesan
1 citron, skal och ev. lite saft
Salt
Svartpeppar

Svamp:
400 g ostronskivling eller blandsvamp
Smör
1 dl hackad persilja

Gör såhär:
Putsa köttet, kör gärna två filéer så det inte blir för lite. Lägg ut plastfilm på en bänk. Lägg på 4 skivor parmaskinka, lite omlott. Strö över hälften av vitlöken och basilikan. Lägg på köttet och rulla in köttet i skinkan. Forma som en smällkaramell med hjälp av plastfilmen. Rulla in rullen i folie. Gör likadant med nästa filé. Baka i ugnen på 100 grader till 63 graders innertemperatur. Ta ut rullen och låt vila ca 10 minuter. Ta bort folie och plast. Torka torr med hushållspapper. Bryn rullen i smör och skiva upp före servering.

Fräs gul lök, vitlök och ris i olivoljan. Slå på vinet och låt koka in. Slå på buljongen lite i taget och låt sjuda tills riset är nätt och jämnt genommjukt. Rör i smör och parmesan. Smaka av med citronskal, eventuellt lite citronsaft, salt och svartpeppar. Stek svampen så vätskan försvinner, tillsätt smöret och stek klart. Smaka av med salt. Rör i svampen i risotton och tillsätt persilja före servering.

Montering:
Börja med att steka köttet i ugnen. Gör risotton medan köttet vilar. Stek svamp och kött i olika stekpannor. Skiva upp köttet och servera direkt med risotton, gärna tillsammans med en krispig sallad.

Om receptkreatören

Dela med dina vänner
Print Friendly