Glad anklever med rostad selleri och eldad lök samt karamelliserad soya

Receptkreatör:

anklever375För: 4 personer

Ingredienser:
120 g Glad* anklever (Terrine, bakad)
salt & peppar
1 cl cognac (vilken som)
2 cl grädde
¼ rotsellerihuvud (medelstort)
2 msk smör
2 små lökar
1 dl Soya
0,5 dl Balsamaico
2+1 msk socker
1 ask örter, skott (valfritt)

Gör såhär:

1. Temperera anklevern i en bunke, häll i grädden och cognacen försiktigt, under omgångar. Låt alla ingredienser vara lika i temperatur, blanda med en slev och gör det försiktigt, då det är risk för att det skär sig. Salta och peppra. Ställ in i kyl.

2. Skala sellerin och skär i små kuber, gärna så smått som möjligt. Koka de snabbt i vatten, ca 1 minuter, de skall vara mjuka. Häll av och lägg på papper.

3. Löken skall delas på hälften och kokas i vatten ca 2 minuter. Ta upp löken och plocka isär så att löken blir som båtar. Dessa skall svalna av och sen stekas på ”kant” i torr panna, enbart för att ytan på löken skall få en ”brändhet”. Om man vill så går det att använda en gasbrännare, en sådan man använder till crème brulée.

4. Stek sellerin i smöret tills de får en fin yta, strö 1 msk socker och lite salt över pannan.

5. Häll soya och balsamico i en kastrull, tillsätt 2 msk socker och koka till simmig konsistens.

6. Gör ett ägg av anklevern och lägg upp på tallrik, låt en sked med selleri falla fritt på tallriken och lika på med löken. Spill på med soyan. Ta några skott eller örter och garnera. Ett gott ljust bröd till denna rätt är att rekommendera. Smaklig spis.

*Glad anklever är helt enkelt svensk anklever!

Om receptkreatören

Jag, Kent Johansson, har lett kurser och föreläsningar inom gastronomi och dryck i 15 år men jag kommer aldrig att bli fullärd och det är det som gör det så spännande. Att få lära och lyssna till andras upplevelse och nyfikenhet till den godaste måltiden.

Varför följer vi trender, varför skapas de och vem gör det? Säsongen, är den viktig för råvaran? Varför skall man tillreda råvaran på just detta sätt?

GastroVin är som en flaska vin! Vi har alltid en historia i vårt bagage, vart ifrån, hur vi uppfattas, är det rätt är det fel? Hur är mitt, ert och vinets humör? Varför smakar vinet som det gör? Jag gillar att lyssna till andras uppfattningar och tycken. Sen är det upp till mig, att på ett korrekt och pedagogiskt vis berätta om varför vinet upplevs just så.

Min vardag går åt till att kåsera om viner och mat. Möjligheten att hålla mig uppdaterad och fokuserad på dagens gastronomi och dryckers trender är för mig en ära. Då jag redan som ung vigde mitt liv åt gastronomi och vid tonårsålder halkade in på dryckens bana så har jag alltid haft en klar bild över mitt yrke och liv. Det är som god förespråkare jag vill föra det gastronomiska livet med mig och givetvis dela med mig av allt!

  » Besök Gastrovin
Dela med dina vänner
Print Friendly