Gratinerade färska pilgrimsmusslor med skogschampinjoner

Receptkreatör:

Pilgrimsmusslor3För: 4 personer

12 fina medelstora pilgrimsmusslor skurna i skivor
100 g skogschampinjoner
2 salladslökar skurna i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk persilja, finhackad
20 g smör samt 2 msk matolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Hollandaisesås
2 äggulor
250 g smör
Saften av ½ citron
2 msk vatten
Salt
Nymalen vitpeppar

Tillagning
Stek svampen i olja och smör tills fin färg erhållits. Tillsätt lök och fortsätt steka i ca 2 minuter. Tillsätt sist vitlöken och låt steka på svag värme 1 minut till. Smaka av med salt, peppar och persiljan. Sätt ugnen på grilläget 250°. Salta och peppra på pilgrimsmusslorna.

Laga i lämpliga portionsformar som tål hög ugnsvärme. Om du använder färska musslor som kom i sitt skal ska du naturligtvis använda dessa. Lägg svampen i botten med musslorna ovanpå, täck med hollandaisesås och gratinera tills såsen fått fin brun färg.

Hollandaisesås
Smält smöret, skumma det och avlägsna det vita i botten på kastrullen så att rent skirat smör erhålles. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull (obs ej av aluminium).
Vispa på medelvärme snabbt och länge tills blandningen börjar bli tjock. Ta av kastrullen och tillsätt det varma, skirade smöret lite åt gången, under kraftig vispning.
Smaka av såsen med salt och nymalen vitpeppar.
Servera genast!

Ulf Wagner, född 1955, var först i Göteborg med att år 1989 få en stjärna i Guide Michelin när han drev The Place. Ulf jobbade då tillsammans med Leif Mannerström på Sjömagasinet som källarmästare och har därefter även verkat som krögare på både Fiskekrogen och Basement. Han har blivit korad till Sveriges bäste sommelier och syns ofta i TV där han bland annat försett Stjärnorna på slottet med mat och dryck. Idag leder Ulf verksamheten på Sjömagasinet i Göteborg, en av stadens absoluta topprestauranger. De svenska köken har fostrat många duktiga kockar och Sverige kan skryta med flera verkligt duktiga. Däribland finner vi Ulf Wagner som dessutom är mycket kunnig inom kombinationen mat och dryck. Eller egentligen den viktiga treenigheten. Den goda maten med den passande drycken och icke minst atmosfären som förgyller måltiden. Kan det bli bättre? Här finner du några av Ulf Wagners läckra recept.
Dela med dina vänner
Print Friendly