Grillade shortribs serverade med kantareller och morotspuré med smak av lakrits

Receptkreatör:

shortribs375För: 4 personer

Ingredienser:
800 g shortribs (med ben)
2 msk olivolja
2 msk smör (till köttet)
2 msk torkad chili
2 msk torkad dill
2 msk torkad persilja
200 g kantareller
5 msk smör (till kantarellerna)
4 st morötter (medelstora)
2 st lökar (medelstora)
2 st klyftor vitlök
2 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk citronjuice
1 msk salt lakrits (pulver)

Gör såhär:

1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, lägg ned köttet i grytan och skumma av köttet, låt sjuda i ca 15 min.

2. Ta upp köttet och låt svalna.

3. Rubba in alla kryddor i köttet. Lägg i en djup ugnsfast form, skala morötter, lök och vitlök, lägg de tillsammans med köttet. Klicka på med smöret och oljan. Sätt i ugnen på 175 grader. Efter ca 10 minuter så vänder du på köttet och grönsakerna, efter 10 minuter till så känner du på grönsakerna om de är mjuka. Om inte så kör de 10 minuter till i ugnen.

4. Tänd grillen och gör upp en god glödbädd.

5. Lägg morötter, lök och vitlök samt köttsaften i en kastrull, koka upp tillsammans med grädde och vin. Låt sjuda i ungefär 10 minuter. Mixa allt till len textur, smaksätt med salt, peppar, lakrits samt citron.

6. Stek kantarellerna med smör, lite salt och peppar.

7. Grilla revbensspjällen tills önskad innertemperatur.

8. Servera rakt upp och ned, lägg upp kräm och svamp på tallriken och sätt tänderna i köttet. Man får lov att äta med händerna när det är ben på köttet. Smaklig spis.

Om receptkreatören

Jag, Kent Johansson, har lett kurser och föreläsningar inom gastronomi och dryck i 15 år men jag kommer aldrig att bli fullärd och det är det som gör det så spännande. Att få lära och lyssna till andras upplevelse och nyfikenhet till den godaste måltiden.

Varför följer vi trender, varför skapas de och vem gör det? Säsongen, är den viktig för råvaran? Varför skall man tillreda råvaran på just detta sätt?

GastroVin är som en flaska vin! Vi har alltid en historia i vårt bagage, vart ifrån, hur vi uppfattas, är det rätt är det fel? Hur är mitt, ert och vinets humör? Varför smakar vinet som det gör? Jag gillar att lyssna till andras uppfattningar och tycken. Sen är det upp till mig, att på ett korrekt och pedagogiskt vis berätta om varför vinet upplevs just så.

Min vardag går åt till att kåsera om viner och mat. Möjligheten att hålla mig uppdaterad och fokuserad på dagens gastronomi och dryckers trender är för mig en ära. Då jag redan som ung vigde mitt liv åt gastronomi och vid tonårsålder halkade in på dryckens bana så har jag alltid haft en klar bild över mitt yrke och liv. Det är som god förespråkare jag vill föra det gastronomiska livet med mig och givetvis dela med mig av allt!

  » Besök Gastrovin
Dela med dina vänner
Print Friendly