Grillade shortribs serverade med kantareller och morotspuré med smak av lakrits
För: 4 personer
Ingredienser:
800 g shortribs (med ben)
2 msk olivolja
2 msk smör (till köttet)
2 msk torkad chili
2 msk torkad dill
2 msk torkad persilja
200 g kantareller
5 msk smör (till kantarellerna)
4 st morötter (medelstora)
2 st lökar (medelstora)
2 st klyftor vitlök
2 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk citronjuice
1 msk salt lakrits (pulver)
Gör såhär:
1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, lägg ned köttet i grytan och skumma av köttet, låt sjuda i ca 15 min.
2. Ta upp köttet och låt svalna.
3. Rubba in alla kryddor i köttet. Lägg i en djup ugnsfast form, skala morötter, lök och vitlök, lägg de tillsammans med köttet. Klicka på med smöret och oljan. Sätt i ugnen på 175 grader. Efter ca 10 minuter så vänder du på köttet och grönsakerna, efter 10 minuter till så känner du på grönsakerna om de är mjuka. Om inte så kör de 10 minuter till i ugnen.
4. Tänd grillen och gör upp en god glödbädd.
5. Lägg morötter, lök och vitlök samt köttsaften i en kastrull, koka upp tillsammans med grädde och vin. Låt sjuda i ungefär 10 minuter. Mixa allt till len textur, smaksätt med salt, peppar, lakrits samt citron.
6. Stek kantarellerna med smör, lite salt och peppar.
7. Grilla revbensspjällen tills önskad innertemperatur.
8. Servera rakt upp och ned, lägg upp kräm och svamp på tallriken och sätt tänderna i köttet. Man får lov att äta med händerna när det är ben på köttet. Smaklig spis.