Helgrillad flankstek med chipotlemajonnäs

En utmärkt köttdel att helgrilla! Det går fort och blir saftigt med en härlig köttsmak. Servera tillsammans med en krämig chipotlemajonnäs, som vinner på att göras i förväg så att den rökiga chilismaken hinner utvecklas.

10 portioner

Ingredienser

3 vitlöksklyftor

finrivet skal av 2 citroner

2 msk finhackad oregano

1 tsk grovmalen svartpeppar

ca 1 1/2 kg flankstek i hela bitar

3 tsk salt

Chipotlemajonnäs

3 rumsvarma äggulor

1 msk dijonsenap

3 dl rapsolja (neutral smak)

2 msk chipotlepaste (från burk)

2 msk färskpressad citronjuice

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

 

Gör så här

Skala och finhacka vitlöken. Blanda med citronskal, oregano och peppar.
Klappa in flanksteken runt om med salt.
Majonnäs: Vispa äggulor och senap i en bunke. Vispa i oljan lite i taget, börja droppvis, tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka. Vispa ner chipotlepaste, citronjuice, salt och peppar. Om majonnäsen känns för tjock tillsätt lite ljummet vatten.
Grilla flanksteken 4 – 6 minuter på varje sida.
Låt köttet vila några minuter före servering. Skär köttet i strimlor och blanda med örthacket. Servera med tillbehören.
Dela med dina vänner
Print Friendly