Helstekt strutsfilé med bakade tomater, madeirasås och primörer

Receptkreatör:

huvudratt-squareFör: 4 personer

700-800 gram strutsfilé
1 ask Romanticatomater
1 ask sockerärtor
8-10 st knippemorötter
1 st knippe vårlök
300 gram färskpotatis
25-50 gram smör
Salt
Peppar

Madeirasås
3 dl ekologisk oxfond
2 dl torr Madeira
1 dl torrt vitt vin
2 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp.
Ca 2 msk Maizenaredning

Bind upp filén så att den är jämntjock. Krydda med salt och peppar och bryn i smör på hög värme. När strutsfilén har fått fin yta läggs den in mitt i ugnen på 125 °C. Tillaga den till den har en kärntemperatur på 55 °C (det tar cirka en timme). Ta därefter ut filén och låt den vila inlindad folie i minst en kvart, kärntemperaturen bör då ha stigit till minst 59 °C.

Madeirasås:
Blanda vinet med fonden, tillsätt den torkade svampen och låt koka ihop något. Smaka av med salt och peppar och red med maizena till önskad tjocklek.

Romanticatomaterna:
Skölj och lägg dem i en ugnsfast form. Baka tillsammans med strutsen i 30-45 minuter.

Primörerna:
Skrapa morötterna och dela på längden. Rosta dem i ugnen tillsammans med strutsen och tomaterna i cirka 30-45 minuter. Koka potatisen och blanchera de övriga grönsakerna i saltat vatten. Smörslunga sedan samtliga primörer och smaka av med en nypa salt.

Om receptkreatören

Andreas Kjörling är prisbelönt författare och sommelier. Hans karriär i gastronomins värld började för 20 år sedan på en krog i Uppsala. Idag har Andreas mer än ett decennium bakom sig som mycket uppskattad föredragshållare och skribent. Sedan författardebuten 2004 har Andreas rest vinvärlden runt och skaffat sig inte bara stora kunskaper men också många intressanta historier. Andreas Kjörling har tidigare skrivet Det Italienska Vinet, En handbok vin, Det sydafrikanska vinet, Vin Kunskap ger mersmak och Champagne – Kunskap ger mersmak. Både Det italienska vinet och Champagne – kunskap ger mersmak nominerades till World Gourmand Cookbook Award. Champagneboken vann dessutom silver i kategorin Bästa franska vinbok i den internationella finalen i Paris 2013. » Besök Kjörlingwine.com
Dela med dina vänner
Print Friendly