”Het” chili smaksatt med mesost. Dipp med dill och gräslök

Receptkreatör:

chili442För: 4 personer

Ingredienser:
4 msk smör
2 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
½ röd chili
2 morot
2 msk mesost
1 fl. (50cl) porter, mörk öl
½ rött vin från flaska, dvs. ca 375 ml.
1 kg högrev, tärnat
800 g hela tomater
1 knippe dill
1 knippe persilja
2 dl crème fraiche
Gott färskt bröd.

Gör såhär:
1. Bryn köttet med smöret, se till att få riktigt bra stekyta på köttet.

2. Hacka ned vitlök, lök, morot och låt få fräsa tillsammans med köttet i några minuter.

3. Tärna tomaterna och rör ned i grytan samt mesosten.

4. Skiva chili frukten tunt och ta gärna med något frö för att få till ”hettan”.

5. Häll i ölen och låt nu grytan få ”puttra” en god stund, ca 1 timme.

6. Tillsätt vinet, lite av dillen och smaka av med salt och svartpeppar.

7. På med locket och sjud på svag värme, det är svårt att säga exakt tid men räkna med 3 timmar, rör i grytan lite då och då, ev. behöver du tillsätta lite mer vätska, skippa vatten, använd mer av vinet i så fall. När köttet faller isär och alla grönsaker är ”sönderkokta” så är nu chilin klar.

8. Ta 2 dl crème fraiche och tillsätt fint hackad dill och gräslök, smaksätt med salt och peppar.

9. Servera med ny skivat bröd och dippen. Njut av grytan och se till att kvällens dekanterade vin serveras omgående. Smaklig spis.

Om receptkreatören

Jag, Kent Johansson, har lett kurser och föreläsningar inom gastronomi och dryck i 15 år men jag kommer aldrig att bli fullärd och det är det som gör det så spännande. Att få lära och lyssna till andras upplevelse och nyfikenhet till den godaste måltiden.

Varför följer vi trender, varför skapas de och vem gör det? Säsongen, är den viktig för råvaran? Varför skall man tillreda råvaran på just detta sätt?

GastroVin är som en flaska vin! Vi har alltid en historia i vårt bagage, vart ifrån, hur vi uppfattas, är det rätt är det fel? Hur är mitt, ert och vinets humör? Varför smakar vinet som det gör? Jag gillar att lyssna till andras uppfattningar och tycken. Sen är det upp till mig, att på ett korrekt och pedagogiskt vis berätta om varför vinet upplevs just så.

Min vardag går åt till att kåsera om viner och mat. Möjligheten att hålla mig uppdaterad och fokuserad på dagens gastronomi och dryckers trender är för mig en ära. Då jag redan som ung vigde mitt liv åt gastronomi och vid tonårsålder halkade in på dryckens bana så har jag alltid haft en klar bild över mitt yrke och liv. Det är som god förespråkare jag vill föra det gastronomiska livet med mig och givetvis dela med mig av allt!

  » Besök Gastrovin
Dela med dina vänner
Print Friendly