Höstgryta på älg med enbär, lingon, rödlök, äpple och kantareller

Receptkreatör:

hostgryta-squareFör: 4 personer

600 g grytbitar av älg, t ex fransyska eller innanlår
salt och peppar
2 msk mjöl
2 morötter
8 pärllökar
1/4 rotselleri
1 knippe timjan
1 lagerblad
6 enbär, krossade
5 dl rött vin
2 dl vilt- eller oxbuljong
salt och peppar

Tillbehör
1/2 l kantareller
2 äpplen
1 rödlök
2 msk smör
salt och peppar
2 dl lingon

Skala morötter, lökar och rotselleri. Dela morötter och selleri i mindre bitar. Bryn grytbitarna i smör, salta och peppra. Strö över mjölet; tillsätt rotfrukter, kryddor, vin och buljong. Sjud i cirka 1 timme, tills köttet är mört. Smaka av grytan med salt och peppar.

Tillbehör:
Ansa kantarellerna och klyfta äpplen och rödlök. Smält smöret och sautera lök, äpple och kantareller tills de är varma och mjuka men med lite kärna. Smaka av med salt och peppar. Strö äppelblandningen och lingonen över grytan vid servering.

Om receptkreatören

Mat & Vänner är tidningen för dig som älskar mat, vin, resor och matlagning. De gastronomiska höjdpunkterna möter den enklare vardagsmatlagningen. Reportagen är om och med kockar, vinmakare, de bästa prylarna, matlagningstips, vintips och inspirerande mathantverkare. Följ med på en resa i maten och vinets tecken och låt Mat & Vänner bli er självklara följeslagare i köket. Här hittar du flera recept från tidningen Mat & Vänner. För att din matupplevelse ska bli ännu större har vi lagt med ett vintips till varje recept. Smaklig spis!
Dela med dina vänner
Print Friendly