Lammgryta med bondbönor

Receptkreatör:

3b4857e6-0301-4f4c-96d7-68fae2c7e8edMedan lammgrytan med äppelcider sjuder på spisen har du tid att ta ut bondbönorna ur sitt skal. Det är lite pilligt men väl värt besväret. Tryter tålamodet kan du ta skärbönor.

För: 4 personer

Ingredienser

1 kg benfri lammstek
2 tsk rökt paprikapulver
2 msk smör-&rapsolja
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl torr äppelcider
2 msk oxfond
500 g bondbönor
2 dl syrad grädde
300 g späda morötter
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:
Skär köttet i grytbitar och vänd dem i paprikapulver. Bryn dem runt om i smör-&rapsolja, salta och peppra. Skala och hacka lök och vitlök, bryn dem lätt i smör- och rapsolja en gryta. Tillsätt kött, tomatpuré, cider och fond. Koka på svag värme under lock ca 2 tim. Ta ut bönorna ur bönskidorna, koka i saltat vatten 2 min. Skölj dem i kallt vatten och ”ploppa” dem ur sitt skal. Skala morötterna och lägg ner i grytan. Tillsätt grädde och koka ytterligare 20 min. Tillsätt bönorna strax innan servering. Smaka av med salt och peppar.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly