Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa
Underbart recept på lamm serverad med krämig gratäng. Fräsch och välsmakande tomatsalsa skapar fulländning.
För: 4 personer
Ingredienser
1 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Arla® Svenskt Smör
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
Gratäng:
400 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
2 gula lökar
3 dl Arla® vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ dl Kvibille® cheddar riven
Tomatsalsa:
250 g körsbärstomater, gärna olika färger
2 schalottenlökar
2 msk hackade färsk timjan
1 msk hackad färsk rosmarin
2 hackade vitlöksklyftor
rivet skal av ½ citron
1 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk honung
Gör så här:
Börja med att förbereda gratängen. Skala och skiva potatis, jordärtskockor och lök. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg det i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.
Lammstek: Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och krydda köttet med örtkryddor och vitlök. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min. Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen ca 15 min tills den fått fin färg.
Tomatsalsa: Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt. Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan köttet och gratängen tillagas. Skiva köttet tunt och servera med gratängen och salsan.