Lax i ugn med sparris och grönt smör

Receptkreatör:

Allt-på-en-plåt med våra godaste grönsaker! Gör dubbel sats örtsmör och frys in det som blir över. Det kan du ta fram efter behov, skiva eller riva över det mesta.

Ingredienser

4 personer

1 kg potatis (gärna färsk)
1 msk olivolja
1 tsk salt

600 gram lax
1 tsk hela fänkålsfrön
1/2 tsk chili flakes

Grönsaker
150 gram fänkål
200 gram sparrisbroccoli
150 gram morötter, (gärna späda)
125 gram rädisor, gärna olika färger
2 msk olivolja

Vispat ramslöksmör
15 gram örter (gärna ramslöksblad vid tillgång)
1,5 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1/2 citron, rivet skal
50 gram smör, rumsvarmt
Salt och svartpeppar

 

Gör såhär

  1. Börja med smöret. Hacka örterna grovt. Mixa den med olja och citronsaft.
  2. Lägg över i en bunke och vispa luftigt tillsammans med smör och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Blanda potatisen med olja och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i mitten av ugnen ca 15 min.
  5. Halvera fänkålen på längden. Blanda alla grönsaker med oljan.
  6. Krydda laxen med fänkålsfrön och chili flakes.
  7. Lägg grönsaker och lax på den varma plåten. Salta lax och grönsaker och tillaga klart i mitten av ugnen ca 15 min.
  8. Klicka ut örtsmöret på laxen och servera genast.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly