Lök – och champinjonpaj

Receptkreatör:

paj-squareFör: 4 personer

4 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
salt

Fyllning
5–7 skogschampinjoner
2 gula lökar
smör
3 ägg
2 dl mjölk
2 rosmarinkvistar
60 g parmesan

Servering
sallad
morötter
rödlök
rosmarin och gräslök

Blanda snabbt ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform med ca 20 cm diameter; låt degen hänga ut över kanterna. Ställ in formen i frysen medan du förbereder fyllningen. Grädda sedan skalet i 180° varm ugn tills det är frasigt utan att ha fått färg.

Fyllning:
Skala och halvera lökarna. Halvera champinjonerna. Smält smöret och bryn lökarna och champinjonerna i det; låt löken få rejält med färg. Riv parmesanosten och blanda den med ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg löken och svampen i pajskalet; fyll upp med ägg- och ostblandningen. Strö över bladen från rosmarinkvistarna och grädda pajen på 180° i cirka 20 minuter.

Servering:
Blanda en sallad med tunt skuren rödlök, tunt hyvlade morötter och krispig sallad. Strö rosmarin och gräslök över pajen innan servering.

Om receptkreatören

Mat & Vänner är tidningen för dig som älskar mat, vin, resor och matlagning. De gastronomiska höjdpunkterna möter den enklare vardagsmatlagningen. Reportagen är om och med kockar, vinmakare, de bästa prylarna, matlagningstips, vintips och inspirerande mathantverkare. Följ med på en resa i maten och vinets tecken och låt Mat & Vänner bli er självklara följeslagare i köket. Här hittar du flera recept från tidningen Mat & Vänner. För att din matupplevelse ska bli ännu större har vi lagt med ett vintips till varje recept. Smaklig spis!
Dela med dina vänner
Print Friendly