Lyxig vårbuffé

Receptkreatör:

varfest-950x265

Grönsallad med briedressing och krutonger
Smördegsinbakad sparris
Blomkålsplättar med löjrom och picklad rödlök
Lökflarn med sidfläsk och jordärtskockor
Confiterad lax med picklad gurka
Passande viner till denna lyxiga vårbuffé


Grönsallad med briedressing och krutonger

gronsalladNågra bittra salladsblad som rosé och frisée är gott till den smakrika och krämiga dressingen.

Receptet gäller för 12 bufféportioner

Ingredienser
1 huvud romansallad
80 g blandad grönsallad
200 g cocktailtomater
2 dl krutonger

Briedressing:
2 dl Arla Köket® vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger
150 g Castello® Brie ekologisk
1 äggula
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Koka upp grädde och vinäger till briedressingen. Skär bort ytterkanterna på osten och smula ner osten i grädden. Koka på svag värme under omrörning ca 3 min tills grädden tjocknat och osten smält. Vispa ner äggulan och sjud under omrörning tills dressingen är tjock. Salta, peppra och låt svalna. Bryt salladen i bitar och dela tomaterna. Lägg salladen på ett fat, ringla över dressingen och toppa med tomater och krutonger.


Smördegsinbakad sparris

sparrisinbakadPortionsinbakad sparris med krämig kronärtskocksröra, passar perfekt till drinken eller på buffén.

Receptet gäller för 12 bufféportioner

Ingredienser
12 gröna sparrisar
75 g marinerade kronärtskockshjärtan
150 g Arla® färskost naturell
1 kyld rektangulär smördeg, ca 250 g
1 ägg
2 msk sesamfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Mixa kronärtskockshjärtan slät med färskosten. Bred ut krämen på smördegen. Skär 12 remsor av smördegen, ca 2 cm breda. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Rulla in varje sparris i en smördegsremsa, lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.


Blomkålsplättar med löjrom och picklad rödlök

blomkalsplattarSmå munsbitar med blomkål och ost passar bra med syrlig rödlök och festlig rom.

Receptet gäller för 24 st

Ingredienser
200 g blomkål
150 g Arla Präst®, riven
3 ägg
2 tsk fiberhusk
½ tsk salt
½ dl Arla® Klarifierat Smör

Picklad rödlök:
1 liten rödlök
1 msk pressad citron

Till servering:
2 dl Arla Köket® crème fraiche
120 g löjrom
2 msk finhackad färsk gräslök

Gör så här:
Börja med den picklade rödlöken. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Häll över citronsaften och ställ åt sidan. Skär blomkålen i små bitar eller riv den på ett rivjärn. Blanda ost, ägg, fiberhusk och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Stek 24 plättar i smör i en stekpanna. Låt svalna något. Lägg på en klick crème fraiche på varje plätt. Toppa med löjrom och picklad rödlök och gräslök.


Lökflarn med sidfläsk och jordärtskockor

lokflarnSmakrika och frasiga flarn med rökt fläsk och ost. Garnera med färska örter och smulad ost. Passar utmärkt till buffén!

Receptet gäller för 12 bufféportioner

Ingredienser
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
150 g rökt sidfläsk
½ dl Arla® Smör&rapsolja gourmet
100 g jordärtskockor
10 ark kyld filodeg, ca 150 g
150 g Arla® färskost naturell
75 g Kvibille® gräddädel
1 msk plockad färsk timjan
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Tärna fläsket. Stek lök och fläsk i smör-&rapsolja ca 4 min. Skiva jordärtskockorna tunt och lägg i vatten. Varva arken med filodeg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör-&rapsolja mellan varje lager och bred färskosten på det översta lagret. Toppa med fläsk- och lökblandningen. Ta upp och krama ur jordärtskockorna och fördela på flarnet. Smula över ost, timjan och peppar. Baka i mitten av ugnen ca 20 min. Klipp eller dela i bitar.


Confiterad lax med picklad gurka

confiteradlaxEn modern variant på inkokt lax. Den picklade gurkan och färska chilin ger en härlig smakbalans.

Receptet gäller för 12 bufféportioner

Ingredienser
900 g laxfilé
1 tsk salt
250 g Arla® Klarifierat Smör

Picklad gurka:
1 gurka
½ dl ättiksprit 12%
2 msk strösocker
1 tsk salt
1 röd chili
1 dl sesamfrön
ev färsk mynta

Gör så här:
Sätt ugnen på 100°. Skär bort skinnet på laxen och dela i 12 jämnstora bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form och salta. Klicka smöret över laxen, täck med plastfolie. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min tills laxen har en innertemperatur på ca 50°. Vispa ihop ättiksprit, socker och salt i en bunke. Skala och kärna ur gurkan. Tärna den i små bitar och lägg i lagen. Dela och kärna ur chilin. Finhacka den och tillsätt till gurkan. Låt stå ca 15 min innan servering. Ta upp laxen, vänd den i sesamfrön och lägg på ett fat. Toppa med picklad gurka och garnera ev med mynta.


Passande viner till den lyxiga vårbuffén


2015 Esk Valley Sauvignon Blanc (nr 79712)
2015 Simonsig Chardonnay (nr 2032)
2015 Soave Corte Giacobbe (nr 73471)
2012 Saar Riesling Feinherb (nr 71055)

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly