Moules marinières med ångade tångskott, smör och citron

Receptkreatör:

moules-squareFör: 4 personer

1 kg blåmusslor (2 nät)
50 g smör
2 schalottenlökar
2 dl torrt, vitt vin
2 dl fiskbuljong, gärna hemkokt
3/4 l toppskott av blåstång, rensade och sköljda
3 salladslökar
1 msk smör
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Till servering
ljust surdegsbröd, gärna levain

Skölj och rensa de översta skotten på blåstången. Skrapa bort eventuell påväxt.

Rensa bort musslor med spräckta skal och de som vägrar sluta sig när du knackar dem i bordet. Det kan ta en liten stund innan de sluter sig, så ge inte upp för tidigt. Rengör musslorna genom att skrapa eller skrubba dem i kallt vatten. Ser skalen helt jämna och rena ut räcker det om du sköljer dem. Eventuella skäggrester vid musslans fäste tar du bort med kniv.

Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och skiva salladslöken tunt; spara till senare. Hetta upp smöret i botten på en rymlig emaljerad gjutjärnsgryta. Stek löken, utan att den tar färg, i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt koka upp. Sjud någon minut. Lägg i musslorna och på med locket. Använd grytlappar och skaka grytan i yviga cirkelrörelser med jämna mellanrum så att värmen fördelas jämnare. Efter någon minut tillsätter du tångskotten och blandar ner tillsammans med en klick smör, salt, peppar och en liten skvätt citron. Lägg på locket igen; 8 minuter brukar räcka för att alla musslorna ska ha blivit tillagade. Tångskotten ska vara gröna och ha ett visst tuggmotstånd. Servera direkt i djupa tallrikar; fördela musslor och alger och häll på buljongen. Ta upp spadet med brödet.

Recept av Anna Billing/Mat & Vänner

Om receptkreatören

Mat & Vänner är tidningen för dig som älskar mat, vin, resor och matlagning. De gastronomiska höjdpunkterna möter den enklare vardagsmatlagningen. Reportagen är om och med kockar, vinmakare, de bästa prylarna, matlagningstips, vintips och inspirerande mathantverkare. Följ med på en resa i maten och vinets tecken och låt Mat & Vänner bli er självklara följeslagare i köket. Här hittar du flera recept från tidningen Mat & Vänner. För att din matupplevelse ska bli ännu större har vi lagt med ett vintips till varje recept. Smaklig spis!
Dela med dina vänner
Print Friendly