Myntamarinerade jordgubbar med italiensk Mascarponemaräng och rostade nötter

Receptkreatör:

dessert-squareFör: 4 personer

Myntamarinerade jordgubbar
1 liter jordgubbar
1 knippe mynta
1 msk
råsocker

Mascarponemaräng
2 äggvitor
150 g socker
2 droppar ättika
¼ dl vatten
250 g mascarpone
Rostade nötter
100 g rostad mandel
100 g rostade pistagenötter

Myntamarinerade jordgubbar:
Skiva och blanda med rivna myntablad. Smaka eventuellt av med råsocker.

Italiensk Mascarponemaräng:
Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, koka ihop blandningen till 123 °C under mycket försiktig omrörning för att undvika att sockret kristalliseras. Under tiden vispas äggvitorna med ättikan till hårt skum. Bunken ska kunna vändas upp och ner. (Var noga med att använda en helt ren bunke, gärna i metall.)
Häll ner den heta sockerlagen pö om pö i äggviteskummet under kontinuerlig vispning. Marängen ska bli blank och elastisk. Eventuellt kan den vispas över ett sjudande vattenbad till den når en temperatur på 70 °C. När marängen har svalnat vänds mascarponen försiktigt ner i marängen.

Rostade nötter:
Rosta nötterna i en torr och het panna tills de börjar få lite färg. Grovhacka dem därefter.

Upplägget:
Lägg upp de marinerade jordgubbarna. Spritsa eller toppa med maräng och bränna av med gasbrännare. Garnera med finhackade rostade nötter.

Om receptkreatören

Andreas Kjörling är prisbelönt författare och sommelier. Hans karriär i gastronomins värld började för 20 år sedan på en krog i Uppsala. Idag har Andreas mer än ett decennium bakom sig som mycket uppskattad föredragshållare och skribent. Sedan författardebuten 2004 har Andreas rest vinvärlden runt och skaffat sig inte bara stora kunskaper men också många intressanta historier. Andreas Kjörling har tidigare skrivet Det Italienska Vinet, En handbok vin, Det sydafrikanska vinet, Vin Kunskap ger mersmak och Champagne – Kunskap ger mersmak. Både Det italienska vinet och Champagne – kunskap ger mersmak nominerades till World Gourmand Cookbook Award. Champagneboken vann dessutom silver i kategorin Bästa franska vinbok i den internationella finalen i Paris 2013. » Besök Kjörlingwine.com
Dela med dina vänner
Print Friendly