Oxfilé Provencale

Receptkreatör:

oxfileprovencaleRetro för en riktig fransk festklassiker. Oxfilé surprise går att förbereda dagen innan och bara värma med vitlökssmöret precis innan servering.

För: 8 personer

Ingredienser
1¼ kg oxfilé
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Arla® Svenskt Smör
1½ kg svartrötter
½ msk pressad citronsaft
100 g rumsvarmt Arla® Svenskt Smör
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad färsk persilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Dela köttet i två bitar och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stor stekpanna. Lägg över det i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 25–35 min tills innertemperaturen är 55° för rött kött och 60° för rosa.

Skala och dela svartrötterna, lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 15–20 min, prova med en sticka. Rör ihop smör och vitlök. Lägg svartrötterna på ugnssäkra fat. Skär köttet i skivor och lägg det ovanpå. Klicka på vitlökssmöret. Hit kan man förbereda.

Sätt ugnen på 250°. Gratinera köttet, som ska vara rumstempererat, i mitten av ugnen ca 5 min. Garnera med hackad persilja.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly