Oxfilé Provencale
Retro för en riktig fransk festklassiker. Oxfilé surprise går att förbereda dagen innan och bara värma med vitlökssmöret precis innan servering.
För: 8 personer
Ingredienser
1¼ kg oxfilé
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Arla® Svenskt Smör
1½ kg svartrötter
½ msk pressad citronsaft
100 g rumsvarmt Arla® Svenskt Smör
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad färsk persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Dela köttet i två bitar och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stor stekpanna. Lägg över det i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 25–35 min tills innertemperaturen är 55° för rött kött och 60° för rosa.
Skala och dela svartrötterna, lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 15–20 min, prova med en sticka. Rör ihop smör och vitlök. Lägg svartrötterna på ugnssäkra fat. Skär köttet i skivor och lägg det ovanpå. Klicka på vitlökssmöret. Hit kan man förbereda.
Sätt ugnen på 250°. Gratinera köttet, som ska vara rumstempererat, i mitten av ugnen ca 5 min. Garnera med hackad persilja.