Påskmeny 2016

Receptkreatör:

eastermenu2016

Förrätt – Toast Skagen

Recept av: Andreas Blomquist

Ingredienser:
400 g stora räkor
1 dl kvarg
1 kopp creme fraiche
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad dillcitronsaft efter smak (ca 2-3 matskedar)
salt
svartpeppar
8 skivor rostbröd
löjrom (ung. 80 g)
1 rödlök

Gör så här:
Skala räkorna. Spara ett par räkor till dekoration, grovhacka resten och blanda sedan kvarg, creme fraiche, finhackad rödlök, dijonsenap, citron och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Täck skålen och låt blandningen stå i kylskåpet tills det är dags att lägga upp tallriken och servera förrätten.

Rosta brödet, använd sedan en rund kakform för att skära ut en rundel. Lägg en klick av skagenröran på brödet och avsluta sedan med att garnera med ett par hela räkor, löjrom och lite finhackad rödlök. Om du har lite dill kvar så blir en liten kvist dill en fin och välsmakande garnering också.

Passande viner till förrätten:
2015 Simonsig Chardonnay – Klicka här för att läsa mer om vinet och beställa

2014 Curtefranca Bianco – Klicka här för att läsa mer om vinet och beställa


Huvudrätt – Grillat lammrack, ramslökssallad och smörsky

Recept av: Andreas Kjörling

Ingredienser:
Lammrack
Ca 800-1000g lammrack
Salt och peppar

Lammracket tillagar du så här:
Skrapa bort benhinnan från racken och krydda med salt och peppar. Stek i panna på hög värme för att ge köttet fin färg. Lägg därefter in racket i ugnen på 100 °C i cirka 15-20 minuter beroende på önskad stekgrad.
Använder du en stektermometer gäller följande grader i kärntemperatur:
52 °C – rare
54 °C – medium
56 °C – well done
Tänk på att låta köttet vila inlinda t i folie i cirka 10 minuter före tranchering.

Ramslökssallad
1 knippe ramslök
1 knippe späda morötter
3-4 vårlökar
1 näve späd sparris
10-12 sparrispotatisar
Smör
Vitt vin / vatten

Ramslökssallad gör du så här:

Värm 2 dl vatten och 50 g smör i en sautépanna tillsammans med en nypa salt.
När blandningen sjuder lägger du i morötterna och lägger på locket. Låt de sjuda några minuter och lägg sedan i sparris och vårlök. Precis före servering lägger du i ramslöken då den bara behöver ett par sekunders tillagning.
När grönsakerna är upplyfta ur pannan kan överflödig vätska kokas bort på hög värme. Häll sedan de sista smakrika dropparna smörsky över grönsakerna.
Servera med kokt sparrispotatis eller färskpotatis.

Passande viner till huvudrätten:
2014 Simonsig Cape Blend – Klicka här för att läsa mer om vinet och beställa

2012 Meerlust Rubicon – Klicka här för att läsa mer om vinet och beställa


Dessert – Påsk-Pavlova med citrongrädde och passionsfruktsås

Recept av: Dansukker

Ingredienser
4 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning
1/2+2 dl vispgrädde
3 dl lemoncurd (se recept)

Sås
4 passionsfrukter
1 dl vatten
1 tsk färskpressad citronsaft
3 msk Dansukker Gelésocker Multi

Garnering
Aprikoser

Gör så här
Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp. Tillsätt hälften av sockret under fortsatt vispning på hög hastighet. Tillsätt resterande socker och vispa i ytterligare 5 minuter. Blanda i maizenamjöl och vinäger. Bred ut smeten till en cirkel, cirka 30 cm i diameter, på ett smort och mjölat bakplåtspapper. Dra upp sidorna något med hjälp av en slickepott så att det blir en krater. Grädda mitt i ugnen i 150 °C i 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar tills den är kall.

Rör ut lemoncurden i en halv deciliter grädde. Resten av grädden vispas till fast skum. Vänd ner lemoncurdblandningen i den vispade grädden. Fyll Pavlovan med lemoncurd-grädden. Lägg på aprikoserna.

Dela och skrapa ur kärnorna ur passionsfrukterna. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna. Ringla över såsen och servera direkt.

Passande vin till desserten:
2015 Moscato d’Asti – Klicka här för att läsa mer om vinet och beställa

Dela med dina vänner
Print Friendly