Pizza bianca med primörer

Receptkreatör:

biancaEn pizza bianca är en pizza utan tomatsås, här gräddas pizzan med vinkokt lök, crème fraiche och ost. När pizzan är klar toppas den med färska primörer för extra crunch!

Antal portioner: 1 plåt

Ingredienser:

Pizzadeg:
10 g jäst
1 tsk salt
½ dl olivolja
1 ägg
3 dl vatten
7 dl vetemjöl

Fyllning:
4 schalottenlökar
2 msk Arla® Svenskt Smör
Normalsaltat 82%
2 msk matolja
1 dl vitt vin
2 dl Arla Köket® crème fraiche
crème fraiche 34%
salt
100 g mozzarella
100 g smulad getost

Topping:
50 g babyspenat
2 msk olivolja
1 pressad citron
50 g champinjoner
20 g parmesanost
flingsalt
svartpeppar

 

Gör såhär:

Pizza:
Blanda alla ingredienser till degen i en degblandare. Kör på låg hastighet i ca 15 min till en smidig deg. Låt jäsa i rumstemperatur 30 min. Förvara i kyl. Degen kan med fördel göras dagen innan.

Fyllning:
Skala och skiva löken och stek den i smör och olja på svag värme under omrörning minst 45 min. Skrapa ordentligt i botten så du får med karamelliseringen. När löken fått fin färg, tillsätt vinet och koka in det helt i löken. Tillsätt crème fraichen och låt sjuda 10 min. Smaka av med salt.

Gräddning:
Värm ugnen till 250° eller gärna 275° om det går. Vänd en plåt upp och ned, och låt den bli riktigt varm. Detta fungerar som pizzaugn, såvida du inte har en pizzasten förstås. Kavla ut degen. Lägg på bakplåtspapper. Bred på lökblandningen. Toppa med mozzarella och getost. Dra ut plåten till hälften och placera bakplåtspappret med pizzan på den varma plåten. Baka 7-8 min, eller tills pizzan fått bra färg.

Topping:
Vänd spenaten i olivolja och citronsaft och toppa på pizzan. Hyvla över champinjonerna tunt. Avsluta med att riva över parmesan och krydda med svartpeppar och flingsalt.

 

 

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly