Pizza bianco med purjolök

Receptkreatör:

pizza2För: 8-10 personer (Små pizzor)

Pizzadeg
25 g jäst
1 l kallt vatten
1 msk salt
2 tsk socker
3 msk olivolja
200 g durumvetemjöl
1 1/2 kg vetemjöl

Topping
4 purjolökar
50 g Vesterhavsost
1 msk rosmarin, färsk
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
salt och peppar

Pizzadeg:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Blanda mjölsorterna och rör ner det i vattnet lite i taget. Arbeta degen i 7–10 minuter. Lägg degen i en stor skål och låt den sedan jäsa minst 6 timmar, helst över natten. Den ska jäsa till dubbel storlek.

Topping:
Dela purjolöken på längden. Riv osten. Skär vitlöken i tunna skivor. Dela degen i 250-gramsbitar och kavla ut tunt på mjölat bakbord. Fördela purjolök, rosmarin och vitlök. Strö över osten. Grädda i 220° varm ugn i 15–20 minuter.

Ringla över olivolja samt salta och peppra när pizzan kommit ut ur ugnen.

Vesterhavsost är tillverkad av 100% ekologisk pastöriserad komjölk. Osten är fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Smaken är kraftig med fin syra. Osten har en egen karaktär, som präglats av de naturförhållanden som mjölken kommer från samt där osten är framställd och lagrad. Med Bovbjerg fyr och det dånande Vesterhavet som närmaste grannar lagras osten i den salta havsluften, som via ett ventilationssystem blåses ner i ostlagret. Finns i ostbutiker eller på www.ostogram.se.

Om receptkreatören

Mat & Vänner är tidningen för dig som älskar mat, vin, resor och matlagning. De gastronomiska höjdpunkterna möter den enklare vardagsmatlagningen. Reportagen är om och med kockar, vinmakare, de bästa prylarna, matlagningstips, vintips och inspirerande mathantverkare. Följ med på en resa i maten och vinets tecken och låt Mat & Vänner bli er självklara följeslagare i köket. Här hittar du flera recept från tidningen Mat & Vänner. För att din matupplevelse ska bli ännu större har vi lagt med ett vintips till varje recept. Smaklig spis!
Dela med dina vänner
Print Friendly