Pizza med tomat och vitost
Knaprig pizzadeg med god tomatsås som toppas med ost, rödlök och basilika.
Ingredienser
4 personer
25 gram jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
7 dl vetemjöl
Tomatsås
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1/2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Topping
2 rödlökar
1 burk vitost, tärnad
1 kruka färsk basilika
Chili flakes
Gör såhär
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 1 ½ tim i rumstemperatur.
- Fräs vitlök och tomatpuré i olja i en stekpanna. Tillsätt krossad tomat och oregano. Låt koka ihop till en tjock sås ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
- Skala och skiva lökarna till toppingen.
- Sätt ugnen på 250°.
- Dela degen i 4 delar och baka ut till runda bottnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Toppa pizzorna med tomatsås och lök. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
- Toppa med osttärningar, chili flakes och basilikablad.
- Tips! Sätt in en plåt i mitten av ugnen och låt den bli riktigt varm. Baka ut pizzorna på en skärbräda med mjöl så att pizzan kan föras över till den heta plåten i ugnen. Bäst är det om man har en bakspade.