Poulet de Bresse au Champagne

Receptkreatör: ,

champagnekyckling

Kyckling i Champagne med svamp och tryffel

För: 2 personer

Ingredienser:
½ kyckling
40 gram smör
1 medelstor gul lök, skalad och delad i fyra delar.
5 vita champinjoner, medelstora
1 vitlöksklyfta, oskalad
1 dl champagne, Thiénot Brut
1 knippe valfri ört (timjan, rosmarin eller persilja)
6 dl crème fraiche
50 gram tryffel, skuren i små bitar
bordssalt och nymalen peppar

Gör så här:
1. Skär kycklingen i fyra bitar och krydda med salt och peppar.
2. Smält 20 gram smör i en stekpanna. Stek kycklingen så att den får färg runtom. Börja med skinnsidorna.
3. Ta bort från värmen och placera kycklingbitarna i en kastrull. Tillsätt löken.
4. Rengör svampen och kvarta dem. Lägg dem i den heta stekpannan i smöret som användes för att bryna kycklingen. Låt dem steka lite, lägg sedan till vitlöksklyftan (lätt krossad), häll på champagnen och örtknippet. Låt sjuda och reducera med en tredjedel.
5. Häll blandningen i kastrullen med kycklingen. Tillsätt sedan nästan all crème fraiche men spara lite till senare moment. Sjud på medelhög värme i 20 minuter utan lock, skumma därefter av fettet från ytan och låt sedan sjuda ytterligare 10 minuter.
6. Ta kycklingbitarna och placera dem på ett serveringsfat. Täck med folie.
7. Häll såsen genom en finmaskig sil i en ren kastrull. Tillsätt resterande crème fraiche för att “bleka” såsen. Häll i en mixer och mixa tills helt slät. Tillsätt därefter tryffelbitarna i såsen.
8. Häll den bubbliga såsen över kycklingen strax innan servering.

Dela med dina vänner
Print Friendly