Pumpasoppa med smak av kummin serverad med brödsmulor och picklad lök

Receptkreatör:

pumpasoppaFör: 4 personer

Ingredienser:
500 g pumpa (gärna Butternut)
2 st. schalottenlökar
2 st. klyftor vitlök
3 msk smör (stekning av pumpa)
1 msk paprika
1 msk chili
1 msk kummin
2 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
4 dl grädde
1 st. lök
2 msk vitvinsvinäger
1 limpa ljust bröd, färskt
4 msk smör (stekning av bröd)
salt och peppar

Gör såhär:
1. Skala pumpan och tärna ned, skala schalottenlöken och hacka, riv vitlöken. Lägg allt i en kastrull och stek med smöret, alla råvaror får gärna ha tydlig yta men utan att bli bränt.

2. Krydda grytan med chilin, paprikan samt kummin, lite salt och peppar.

3. Häll över buljong och vin, låt koka upp.

4. Tillför grädden och låt återigen koka upp.

5. Smaka av och låt sjuda i 15 min. Se till att all pumpa är riktigt mjuk.

6. Tärna löken fint och stek den i torr panna till löken fått färg, stäng av värmen och häll över vinägern och låt stå i 20 minuter.

7. Mixa pumpan, smaka av igen med salt och peppar. Är soppar för lös, reducera ned den till önskad konsistens. Om den är för tjock så tillsätt lite mer vin, men låt soppan få koka upp igen då.

8. Skär brödet i önskad storlek. Som tärningar är att rekommendera. Bryn smöret och låt brödet få ta färg och smak av smöret.

9. Häll upp soppan som skall serveras rykande het, ta önskad mängd av den pickade löken och servera brödet, gärna i soppan. Låt smaka.

Om receptkreatören

Jag, Kent Johansson, har lett kurser och föreläsningar inom gastronomi och dryck i 15 år men jag kommer aldrig att bli fullärd och det är det som gör det så spännande. Att få lära och lyssna till andras upplevelse och nyfikenhet till den godaste måltiden.

Varför följer vi trender, varför skapas de och vem gör det? Säsongen, är den viktig för råvaran? Varför skall man tillreda råvaran på just detta sätt?

GastroVin är som en flaska vin! Vi har alltid en historia i vårt bagage, vart ifrån, hur vi uppfattas, är det rätt är det fel? Hur är mitt, ert och vinets humör? Varför smakar vinet som det gör? Jag gillar att lyssna till andras uppfattningar och tycken. Sen är det upp till mig, att på ett korrekt och pedagogiskt vis berätta om varför vinet upplevs just så.

Min vardag går åt till att kåsera om viner och mat. Möjligheten att hålla mig uppdaterad och fokuserad på dagens gastronomi och dryckers trender är för mig en ära. Då jag redan som ung vigde mitt liv åt gastronomi och vid tonårsålder halkade in på dryckens bana så har jag alltid haft en klar bild över mitt yrke och liv. Det är som god förespråkare jag vill föra det gastronomiska livet med mig och givetvis dela med mig av allt!

  » Besök Gastrovin
Dela med dina vänner
Print Friendly