Risotto med smörstekt hummer, blåmussla och gulbeta

Receptkreatör:

risotto-squareFör: 10 personer

500 g carnaroliris
300 g hummerkött
1- 1½ l hummerbuljong
20–30 blåmusslor, färdigkokta
2 schalottenlökar
2 gulbetor
dill
citron
olivolja
1 dl torrt vitt vin
en bit parmesan
100 g osaltat smör
salt och svartpeppar

Se till att ha samtliga tillbehör klara innan du börjar tillaga risotton. Dela hummern i klor och leder. Skär ner hummerköttet i ganska stora portionsbitar. Finhacka schalottenlöken.
Plocka dillen och lägg den i en bunke med kallt vatten. Skala och hyvla gulbetorna på en mandolin; lägg skivorna i kallt vatten och marinera dem med lite citron och olivolja.
Hyvla parmesan. Värm upp buljongen.

Svetta riset med schalottenlöken i rikligt med smör i cirka 30–60 sekunder. Häll i vinet och låt vätskan koka in. Späd sedan med buljong under omrörning. Känn och smaka på riset; det ska kännas färdigkokt och ha hyfsat tydlig kärna. Rör i smöret; konsistensen på risotton ska vara krämig och glansig. Lägg i hummerbitarna och musslorna och rör runt snabbt. Krydda med salt och svartpeppar. Om risotton känns lite klistrig, späd med lite mer buljong. Servera risotton på plana tallrikar. Lägg på skivor av gulbeta, dill och hyvlad ost. Ringla olivolja ovanpå samt vrid ett varv med pepparkvarnen.

Om receptkreatören

Mat & Vänner är tidningen för dig som älskar mat, vin, resor och matlagning. De gastronomiska höjdpunkterna möter den enklare vardagsmatlagningen. Reportagen är om och med kockar, vinmakare, de bästa prylarna, matlagningstips, vintips och inspirerande mathantverkare. Följ med på en resa i maten och vinets tecken och låt Mat & Vänner bli er självklara följeslagare i köket. Här hittar du flera recept från tidningen Mat & Vänner. För att din matupplevelse ska bli ännu större har vi lagt med ett vintips till varje recept. Smaklig spis!
Dela med dina vänner
Print Friendly