Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

Receptkreatör:

sotadlaxVacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

För: 6 personer

Ingredienser
Laxen:
400 g laxfilé, mittenbiten
1 msk salt
1 msk strösocker
2 tsk cayennepeppar

Sveciamajonnäs:
100 g Kvibille® Svecia
1 dl Arla® vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja
½ tsk salt

Sallad:
2 huvuden gemsallad
1 kruka färsk körvel
1 kruka färsk dill
6 sardellfiléer
1 krm svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
50 g riven Kvibille® Svecia

Gör så här:

Laxen:
Dela laxen i 2 långa bitar. Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen. Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten. Torka av laxen och sota den i en torr, varm stekpanna runt om. Låt kallna och skiva.

Sveciamajonnäs:
Riv osten. Koka upp grädden och låt osten smälta i den. Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.

Plocka sallad och örter i mindre bitar. Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen. Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.

Om receptkreatören

Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. I den kooperativa företagsformen har bönderna inflytande enligt principen: en medlem, en röst. Vi strävar hela tiden efter att alla våra ägare ska ges tillräcklig information för att ha möjlighet att skaffa sig en uppfattning om och påverka viktiga beslut. Samtliga recept från Arla är skapade i Arlas provkök. » Besök Arla
Dela med dina vänner
Print Friendly