Stekt kalvbräss med glaserade gulbetor och cidersås

Receptkreatör:

kalvbrass-squareFör: 4 personer

ca 400 g kalvbräss
smör och olja till stekning
salt och peppar
5 kvistar timjan
4 vitlöksklyftor, krossade

Glaserade gulbetor
400 g gulbetor
salt och svartpeppar
3 msk olivolja
1 citron, rivet skal

Cidersås
5 dl kalvbuljong eller kycklingbuljong
1/2 äpple
2 schalottenlökar
2 dl äppelcider
3 dl grädde
salt

Garnityr
örter, blad och krutonger

Putsa kalvbrässen fri från fett och hinnor och skär upp i 4 bitar. Salta och peppra. Hetta upp en panna och tillsätt olja. Lägg i brässen och tillsätt smör. Stek på medelvärme och ös hela tiden med fett. Lägg i krossade vitlöksklyftor och timjan. Stek brässen till en innertemperatur på 58°.

Glaserade gulbetor:
Koka betorna mjuka i saltat vatten. Skala betorna. Skär dem i önskade bitar och marinera med olivolja, citron, salt och peppar.

Cidersås:
Skala och skiva äpple och lök. Fräs detta i en kastrull och tillsätt cider. Låt cidern koka in och häll sedan på buljongen; reducera tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka tills såsen tjocknar. Sila. Smaka av med salt. Mixa gärna upp såsen till ett skum vid servering.

Om receptkreatören

Mat & Vänner är tidningen för dig som älskar mat, vin, resor och matlagning. De gastronomiska höjdpunkterna möter den enklare vardagsmatlagningen. Reportagen är om och med kockar, vinmakare, de bästa prylarna, matlagningstips, vintips och inspirerande mathantverkare. Följ med på en resa i maten och vinets tecken och låt Mat & Vänner bli er självklara följeslagare i köket. Här hittar du flera recept från tidningen Mat & Vänner. För att din matupplevelse ska bli ännu större har vi lagt med ett vintips till varje recept. Smaklig spis!
Dela med dina vänner
Print Friendly