Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom

Allt viltkött får ett lyft av korianderfrön. Hacka hjortköttet till tartaren för bästa smak. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

4 personer

200 gram hjortytterfilé
4 schalottenlökar
100 gram smör
2 msk smetana
1 tsk pressad citron
1 tsk salt
1,5 ättiksprit 12%
1,5 msk strösocker
1 msk rapsolja
1 msk korianderfrön
20 gram löjrom
0,5 ask krasse

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala löken. Dela hälften av löken i stora bitar och lägg i folie tillsammans med 2 msk smör. Baka i ugnen ca 40 min.
3. Mixa löken till en slät kräm och blanda med smetana, citronsaft och ½ tsk salt.
4. Skär resten av löken i tunna ringar och blanda med ättika och socker.
5. Bryn resten av smöret.
6. Putsa köttet och gnid in det med olja, korianderfrön och resterande salt. Halstra köttet runtom i en varm stekpanna, låt svalna.
7. Hacka köttet, blanda med ca 2 msk av det brynta smöret och smaka av eventuellt med salt.
8. Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med lökkräm och syrad lök.
9. Toppa med löjrom och klippt krasse.
10. Ringla över resten av det brynta smöret och servera direkt.

Dela med dina vänner
Print Friendly