Ugnsbakade marsipanäpplen med flagad mandel och vaniljcrème

Receptkreatör:

marsipanapple-squareFör: 4 personer

4 röda smakrika äpplen
100 g marsipan
50 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
Flagad mandel

Skala och kärna ur de hela äpplena och fyll dem med marsipan. Klä äpplena med smör och rulla dem i socker och kanel. Ställ äpplena i en ugnsfast form och strö över rikligt med mandelflagor.
Baka i ugn i 200° i 25 minuter tills äpplet är mjukt och mandeln fått en fin färg.

Servera med hemgjord vaniljcrème.

Vaniljcrème
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl strösocker
6 äggulor
1 dl maizenamjöl

Skrapa ur vaniljstången och koka upp grädden och mjölken med stången och vaniljfröna. Vispa socker, äggulor och maizenamjöl luftigt. Slå den heta gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Värm sedan blandningen försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Den får inte börja koka. Ta crèmen från värmen och förvara kallt.

Ulf Wagner, född 1955, var först i Göteborg med att år 1989 få en stjärna i Guide Michelin när han drev The Place. Ulf jobbade då tillsammans med Leif Mannerström på Sjömagasinet som källarmästare och har därefter även verkat som krögare på både Fiskekrogen och Basement. Han har blivit korad till Sveriges bäste sommelier och syns ofta i TV där han bland annat försett Stjärnorna på slottet med mat och dryck. Idag leder Ulf verksamheten på Sjömagasinet i Göteborg, en av stadens absoluta topprestauranger. De svenska köken har fostrat många duktiga kockar och Sverige kan skryta med flera verkligt duktiga. Däribland finner vi Ulf Wagner som dessutom är mycket kunnig inom kombinationen mat och dryck. Eller egentligen den viktiga treenigheten. Den goda maten med den passande drycken och icke minst atmosfären som förgyller måltiden. Kan det bli bättre? Här finner du några av Ulf Wagners läckra recept.
Dela med dina vänner
Print Friendly