Viltstek med granatäpple

viltstekRecept på viltstek där vi byter ut gelén mot granatäpple och ger den klassiska viltsteken en modern touch.

För: 8 personer

Ingredienser:
1 kg älgstek
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör eller olja

Sås:
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk vilt- och kantarellfond
1 tsk kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
2 dl sky
1 granatäpple
½ dl grovhackad färsk gräslök

Gör så här:
Sätt ugnen på 125°.

Krydda köttet och bryn det i smör-&rapsolja i en stor stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 65–70°, ca 2 tim.

Förbered såsen under tiden. Vispa ihop matlagningsgrädde, mjöl, fond, soja och timjan i en kastrull. Låt såsen koka 3–5 min.

Dela granatäpplet och ta ur kärnorna. Låt köttet vila ca 10 min. Vispa ur formen med vatten. Häll skyn i såsen och låt den koka upp.

Skär köttet i skivor och lägg på ett fat. Häll över lite av såsen. Garnera med granatäpple och gräslök.
Serveringsförslag:

Servera med resten av såsen, smörstekta grönsaker och potatis.

Tips:
Älgstek kan bytas ut mot rådjur-, hjort- eller nötstek

Dela med dina vänner
Print Friendly