Wallenbergare – grundrecept

Det är inte alla som har fått en maträtt uppkallad efter sig men det har Marcus Wallenberg. Hans biffar är gjorda på kalvfärs och vispgrädde och serveras alltid med potatis, lingon, smör och ärter. Du kan så klart göra som du vill men det här är receptet för dig som vill njuta av Wallenbergare i originalversionen.

 

Ingredienser

4 personer

500 gram alvfärs, finmalen
3 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
50 gram smör

Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
25 gram smör
1 krm salt
2 krm vitpeppar

Brynt smör
200 gram smör

Till servering
1 dl rårörda lingon

 

Gör såhär

  1. Blanda färs, äggulor, salt och peppar till en jämn smet – gärna i matberedare. Rör i grädden lite i taget. Forma färsen till 8 biffar.
  2. Vänd biffarna i ströbrödet och lägg på en skärbräda att vila ca 5 min. Stek biffarna i en stekpanna med smält smör på låg värme 10-12 min, vänd emellanåt.
  3. Servera med potatismos, brynt smör, rårörda lingon, och ärtor.

Potatismos

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av kokvattnet. Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen.
  2. Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar.

Brynt smör

  1. Lägg smöret till det brynta smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
    Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns.
  2. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°.
  3. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.

Tidsåtgång: 30 minuter

Dela med dina vänner
Print Friendly