Simonsig – En rättvis vingård i Sydafrika!

simonsigoverview2

Simonsig, en av flera vingårdar i vinområdena runt Kapstaden, tar ett viktigt ansvar för sina anställda och deras familjer. Familjen Malan som äger Simonsig var med i den lilla grupp av vinbönder som tillsammans tog de första stegen för att förbättra vingårdsarbetarnas livsvillkor. Idag är Simonsig ledande bland de sydafrikanska vingårdarna inom bland annat lönenivån och övriga förmåner för lantarbetarna.

François Malan

François Malan


“De som bor och arbetar här är en del av gemenskapen på gården. Min pappa var en föregångare och vi fortsätter att driva ett företag som tar socialt samhällsansvar, inte för att vi måste utan för att det är det enda rätta”, säger François Malan. François är en av tre bröder som äger Simonsig.

Det är inte vanligt för en lantarbetare i Sydafrika att vara fackligt ansluten, men majoriteten av de anställda på Simonsig är med i facket som sköter löneförhandlingarna på gården. Alla fast anställda har en pensionsförsäkring, kvinnorna har betald mammaledighet i lagstadgade fyra månader och alla har en sjukförsäkring.

När man som besökare kommer till Simsonsig så slås man av den ståtliga allén som leder upp till gården och det första man ser när man kommer fram är gårdens restaurang, Cuvée, där högklassiga rätter serveras – alla matchade med gårdens viner. Här finns också en permanent utställning om familjen Malan, gården Simonsig och det sydafrikanska vinets historia i allmänhet. Det sydafrikanska mousserande vinet som görs på traditionell metod, Methodé Cap Classique eller MCC, föddes just här på Simonsig 1971 då Kaapse Vonkel såg ljuset.
Om man går ut och tittar lite längre bort så upptäcker man en förskola och en fotbollsplan. Förskolan grundades redan 1978.

“Vi har också sett till att barnen som går på gårdens skola har ett datorrum och ett fritids dit de kan gå efter skolan. Deras föräldrar är sällan utbildade och därför behöver de stöd med läxläsning från andra vuxna. Jag vill att Simonsig ska vara en säker plats att växa upp på”, säger François Malan.

Han står utanför förskolan som är målad i klara färger och pekar samtidigt på några kor i dalen nedanför och berättar att dessa är en nyinvestering av bolaget Malan’s Hoop Farming som till största del ägs av lantarbetarna på gården. Utöver korna så har bolaget även satsat på en fiskfarm.

Besökarna ser inte mycket av detta utan kommer istället till vingården för de prisbelönta vinerna och den välsmakande maten. För François Malan och hans bröder är det mer än så, det handlar om att göra vad som känns rätt! För gården och alla dess människor.
 

footer

Dela med dina vänner