Tryffelsvinets tillfälliga lanseringar 2:e och 9:e februari

Lanserades den 2 februari i utvalda butikers tillfälliga sortiment

2016 Radici Taurasi, Mastroberardino

349 kronor. 2016 Radici Taurasi görs – som traditionen bjuder – på den klassiskt sträva druvsorten aglianico. Druvorna handskördades i slutet av oktober och början av november. Jäsningen ägde rum på rostfria ståltankar följt av en lång macerationstid. Därefter lagrades vinet i 24 månader på franska barriquer och slavonska ekliggare och slutligen ytterligare 24 månaders flasklagring. 2016 räknas dessutom som en riktigt stor årgång i Italien. Resultatet är ett mycket lagringsdugligt vin med långt liv framför sig.

Lanseras den 9 februari i utvalda butikers tillfälliga sortiment

2016 Barolo, Azelia

339 kronor. Druvorna till 2016 Barolo kommer från sju olika vingårdar varav 30% från Castiglione Falletto och 70% från Serralunga d’Alba. I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla. Processen i vineriet är en fusion mellan gamla anrika traditioner och modernt vinmakeri. Under jäsningen används rotofermenters och vid lagring finns både små franska fat och stora slavonska fat med i bilden. Denna fina Barolo har en perfekt balans som speglar de två byar vingårdarna ligger mellan. Castiglione, med sina kalkrika jordar, bidrar med elegans och en aromatisk komplexitet. Serralunga, som består av mer leriga jordar, ger vinet karaktär och fyllighet.

I Norra Italien prisas årgång 2016 som en av de största årgångarna på 2000-talet med viner som förväntas lagras väldigt väl, men som också är fullt drickbara redan i sin ungdom. Till skillnad från årgång 2015 så var 2016 något varmare och torrare och skörden skedde för många inte förens andra halvan av Oktober.

2018 March Hare of the Barossa, Dandelion Vineyards

179 kronor. Namnet på just detta vin kommer av att vingårdarna blir våldsamt plundrade av harar så fort som druvorna har börjat närma sig mognad. Mataro är det australiensiska namnet på franska druvsorten mourvèdre. De handskördade druvorna valdes varsamt ut av ett skördeteam bestående av familj och vänner under sista veckan i mars. Druvorna krossades varsamt och fördes sedan över till öppna jäskar. Efter 14 dagars jäsning pressades druvorna och fördes över till gamla franska barriquer där det spenderade 20 månader. Vinet buteljerades utan filtrering.

 

Dela med dina vänner