Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1 – Nötkött

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1 – Nötkött

Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

7 steg till en perfekt grillad köttbit

  • Ta ut köttet ur kylskåpet, minst 2 timmar innan du ska lägga det på grillen. Torka av köttet innan du lägger det på grillen.
  • Be att få ryggbiff och entrecôte i minst 4 cm tjocka skivor så blir det enklare att få en perfekt innertemperatur.
  • Det är roligare och godare att grilla med kol men gas funkar också. Om du grillar med kol så lägg kolen i ena sidan av grillen så att du får en mycket varm sida och en svalare sida i grillen.
  • Krydda med rejält med salt och svartpeppar innan, allt annat är en myt.
  • Börja på den varma sidan och grilla ditt kött 2-3 minuter på varje sida så det får en fin grillad yta. Flytta sedan köttet till den svalare sidan tills du nått den temperatur du önskar. Vi rekommenderar att grilla till medium-rare (54-56 grader) för bästa smak.=> Om du grillar entrecote så ha en blomspruta redo för att släcka eventuella lågor.
    => Använd alltid en termometer – det är helt enkelt så mycket enklare.
  • Låt köttet vila 20 minuter innan du serverar. Värm sedan snabbt på varmaste delen av grillen.
  • Servera inte hela biffar, det blir mycket godare och snyggare att skiva köttet. Salta och peppra lite till och servera.

De tre bästa styckdetaljerna att grilla

  • Flankstek – alla slaktares välbevarade hemlighet, enkelt, gott och mer prisvärt än de övriga styckdetaljerna! Ett relativt magert kött som går snabbt att tillaga på grillen. Skär upp i tunna skivor och alltid tvärs över muskelfibrerna, annars blir det segt. Drick till: Flankstek passar med eleganta viner med mycket kraft och vad kan vara med klassiskt än 2015 Les Cailloux från André Brunel i Châteauneuf-du-Pape?
  • Ryggbiff är nästa steg upp, leta efter hängmörad ryggbiff med bra marmorering och en ordentlig fettkappa (den skär du bort när du serverar men gör mycket för smaken). Ryggbiffen är ett magrare kött så håll dig mellan medium och rare. Drick till: 2018 Lion’s Roar of the Barossa från australiensiska Dandelion och kött är en match made in heaven, mörka bär, choklad och fyllig frukt lyfter ryggbiffen till nya höjder.
  • Entrecôte är kungen på grillen. Ska vara hängmörad, ordentligt marmorerad och grillas i tjocka skivor (minst 4 cm). Det är den smakrikaste styckningsdetaljen som behöver minst tillbehör, en bra Entrecôte klarar sig utan såser. 2016 Rubicon från Meerlust som med sin fruktiga men seriösa stil blir en vinnare med entrecôten.

De tre bästa såserna till grillat kött

  • Chimichurri – kommer ursprungligen från Sydamerika – en frisk och fräsch sås med chili och koriander som gifter sig perfekt med den grillade smaken.
  • Vitlökssmör – så enkelt så gott – variera gärna ditt smör med zesten från en citron och saften från en halv citron. Syran från citronen bryter av det feta i köttet och lyfter smakerna.
  • Béarnaise – såsernas sås – och gör den själv! Att handslå sin egen Béarnaise är mycket lättare än de flesta tror. Men ja, det går också bra med en burk från valfri kändiskock.

De tre bästa tillbehören till nötkött

  • Bakpotatis, baka den tills kärnan är 98 grader så får du en fantastisk konsistens, en klick smör till det är allt som behövs.
  • Sparris, grön eller vit, lika enkelt som gott. Grön sparris behöver inte förkokas utan kan läggas direkt på grillen
  • Pimientos de Padrón – de små paprikorna som brukar komma som Tapas – grilla snabbt på hög temperatur och servera med flingsalt.

Våra tre vintips till grillat nötkött

  • Vill du dricka vita viner till den grillade köttbiten bör det vara ett fatlagrat vin, till exempel chardonnay eller chenin blanc. Stekytan som bildas på köttet och ger det dess karamelliserade ton kallas maillardeffekten och det passar särskilt bra till just fatlagrade vita viner.
  • Riktigt fruktiga röda viner. Ett välkryddat och grillat kött får alltid en angenäm sälta. En gammal sommelierdevis är mottot ”salt dödar allt” så för att riktigt lyfta frukten i vinet tillsammans med det salta köttet kan man verkligen lägga i växlarna med fruktigheten i vinet. Det är därför det blir så gott med röda viner från nya världen till grillen, just eftersom de ofta är mycket fruktiga i stilen. En klassis aussie shiraz, eller en cabernet från Sydafrika är därför ofta det givna valet!
  • Vill man hålla det franskt enligt devisen ovan bör man leta i Frankrikes lite varmare regioner där druvor som syrah, grenache och cabernet sauvignon trivs. Rhônedalen och södra frankrike kommer inte att göra dig besviken.

Rekommenderade grilltemperaturer

  • Rare: 52˚C
  • Medium rare: 54-55˚C             <= vi rekommenderar
  • Medium: 56-60˚C
  • Well done: 65˚

 

Här finner du grillguiden del 2 – Vegetariskt och fisk

Här finner du grillguiden del 3 – Kyckling och fläsk

Dela med dina vänner