Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2 – Vegetariskt och fisk

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2 – Vegetariskt och fisk

Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

4 steg till den perfekta fisken.

  • Torka fisken torr med hushållspapper, salta och peppra.
  • Feta fiskar som lax och gös lägger du direkt på grillen på hög temperatur. Mager fisk som torsk och gädda mår bäst av att tillagas i foliepaket.
  • Behåll skinnet på och grilla bara på skinnsidan.
  • Tänk på b– det går fort att grilla fisk och det går snabbt från en saftig filé till en torr skosula. Använd termometer.

Våra favoritviner till fisk

  • Till de fetare fiskarna passar det utmärkt med viner med hög och frisk syra. Riesling och chenin blanc är två säkra kort! Drick till: 2018 Riesling Tradition från tyska Philipp Kuhn är ett bra val med sin knivskarpa syra och aromatiska, intensiva smak av äpplen, persikor, päron, papaya, citron och mineral.
  • Till det vita fiskarna (särskilt dem man matchar med brynt, smält smör) är fatlagrad chardonnay (gärna från Bourgogne) din bästa vän. Drick till: 2017 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes från Domaine Cordier med balanserad, fruktig smak och uppfriskande syra. Vinet har en krämig struktur med smöriga, kryddiga toner från faten och gul stenfrukt. 
  • För dig som gärna vill ha rött vin kan grillad fisk (gärna med svamptillbehör) passa fint till en svalt serverad pinot noir eller gamayDrick till: vi tipsar om 2018 Bourgogne Rouge från Trapet Père & Fils som är ett biodynamisk vin som utmärker sig med sin komplexa rödfruktiga smak av mogna jordgubbar, vildhallon och mineral.

Våra vegetariska grillfavoriter

  • Grillad Aubergine, dela i två delar och salta snittytan, låt stå i 15 minuter för att dra ut lite vätska och bitterhet. Torka bort den överflödiga vätskan, pensla med olivolja och grilla tills kärnan får en smörig konsistens. Servera med fetaost och soltorkade tomater.
  • Portabello – den stora runda svampen passar perfekt att grilla, skär av foten, pensla med olivolja och grilla! Servera i hamburgerbröd med avokado, grönsaker och het tomat sås (tacosås är ett snabbt alternativ).
  • Halloumi – numer en svensk klassiker på grillen! Kom ihåg att torka av osten, ha ett rent grillgaller och pensla grillgallret, inte osten. Grilla på hetast möjliga värme – max 1 minut på varje sida. Halloumi smakar bäst om den serveras direkt så om du grillar annat, avsluta med halloumin. Servera med grillad färskpotatis och tzatziki.

Våra vintips till vegetariskt

  • Rosévinet kommer här in som en räddare i nöden. Med de röda vinernas bärighet och de vita vinernas friskhet blir det en perfekt match mot de grillade grönsakerna. Drick till: 2019 Rosé de Bonnet André Lurton som är en krispig, uppfriskande ljus rosé med stort användningsområde.
  • Vill du dricka ett rött vin – satsa på viner med mjuka och eleganta tanniner så som pinot noir, gamay eller grenache. Vi vill inte ha för kraftiga viner med fatkaraktär som tar över de finstämda grönsakerna. Drick till: välj gärna en Bourgogne med små finkorniga tanniner 2018 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines från Jean-Claude Boisset eller vår juiciga Beaujolais-favorit 2018 Wild Soul Beaujolais Villages från Julien Sunier.
  • Vitt vin passar också och här satsar vi på krispiga sydfranska vita viner, sauvignon blanc-druvan eller vita italienare med fin rondör. Drick till: Vår nykomling 2019 Galets Dorés Blanc är en ekologisk sydfransk blend på Grenache Blanc, Roussanne och vermentino från Château Mourgues du Grès. Här finns en skarp syra och mycket frukt som kommer stå upp mot den grillade smaken och matigare tillbehör. 

Rekommenderade grilltemperaturer

  • Torsk & andra vita fiskar: 52˚C
  • Lax: 48˚C
  • Tonfisk: 32˚C

Här finner du grillguiden del 1 – Nötkött

Här finner du grillguiden del 3 – Kyckling och fläsk

Dela med dina vänner