Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2 – Vegetariskt och fisk

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2 – Vegetariskt och fisk

Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

4 steg till den perfekta fisken.

  • Torka fisken torr med hushållspapper, salta och peppra.
  • Feta fiskar som lax och gös lägger du direkt på grillen på hög temperatur. Mager fisk som torsk och gädda mår bäst av att tillagas i foliepaket.
  • Behåll skinnet på och grilla bara på skinnsidan.
  • Tänk på b– det går fort att grilla fisk och det går snabbt från en saftig filé till en torr skosula. Använd termometer.

Våra tre favoritviner till fisk

  • Till de fetare fiskarna passar det utmärkt med viner med hög och frisk syra. Riesling och chenin blanc är två säkra kort!
  • Till det vita fiskarna (särskilt dem man matchar med brynt, smält smör) är fatlagrad chardonnay (gärna från Bourgogne) din bästa vän.
  • För dig som gärna vill ha rött vin kan grillad fisk (gärna med svamptillbehör) passa fint till en svalt serverad pinot noir eller gamay.

Våra vegetariska grillfavoriter

  • Grillad Aubergine, dela i två delar och salta snittytan, låt stå i 15 minuter för att dra ut lite vätska och bitterhet. Torka bort den överflödiga vätskan, pensla med olivolja och grilla tills kärnan får en smörig konsistens. Servera med fetaost och soltorkade tomater.
  • Portabello – den stora runda svampen passar perfekt att grilla, skär av foten, pensla med olivolja och grilla! Servera i hamburgerbröd med avokado, grönsaker och het tomat sås (tacosås är ett snabbt alternativ).
  • Halloumi – numer en svensk klassiker på grillen! Kom ihåg att torka av osten, ha ett rent grillgaller och pensla grillgallret, inte osten. Grilla på hetast möjliga värme – max 1 minut på varje sida. Halloumi smakar bäst om den serveras direkt så om du grillar annat, avsluta med halloumin. Servera med grillad färskpotatis och tzatziki.

Våra tre vintips till vegetariskt

  • Rosévinet kommer här in som en räddare i nöden. Med de röda vinernas bärighet och de vita vinernas friskhet blir det en perfekt match mot de grillade grönsakerna
  • Vill du dricka ett rött vin – satsa på viner med mjuka och eleganta tanniner så som pinot noir, gamay eller grenache. Vi vill inte ha för kraftiga viner med fatkaraktär som tar över de finstämda grönsakerna.
  • Vitt vin passar också och här satsar vi på krispiga sydfranska vita viner, sauvignon blanc-druvan eller vita italienare med fin rondör.

Rekommenderade grilltemperaturer

  • Torsk & andra vita fiskar: 52˚C
  • Lax: 48˚C
  • Tonfisk: 32˚C

Här finner du grillguiden del 1 – Nötkött

Här finner du grillguiden del 3 – Kyckling och fläsk

Dela med dina vänner