Tryffelsvinets ultimata grillguide del 3 – Kyckling och fläsk

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 3 – Kyckling och fläsk

Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen. Två av våra vanligaste proteiner på grillen är ironiskt nog de som är svårast att grill Kycklingfilé och fläskfilé måste vara genomstekta och det leder alldeles för ofta till att resultatet blir torrt och tråkigt, men vi har tipsen som gör dig till kung vid grillen.

  • Marinera kycklingen, resultatet blir saftigare. Torka av noga med hushållspapper så inte marinaden droppar ner i grillen. Börja grilla på högsta temperatur för att ge kycklingen yta, och flytta sen till den svalare delen. Om du har en grill med lock så grilla med locket på.
  • Marinerar du inte, är ett tips att  istället avsluta med en glaze under de sista 10 minuterna på grillen. Torka av köttet, salta och peppra. Börja på den heta sidan för att få bra yta och flytta sen till den svalare sidan. Grilla tills 65-67 grader och låt sedan köttet vila 20 minuter på skärbrädan. Värm sedan snabbt filén innan du skivar och serverar.
  • Variera din marinad och glaze – möjligheterna är oändliga. Hitta din inspiration i allt från Texas och Västafrika till Japan och Indonesien eller varför inte använda vår egen ramslök.

Våra vintips till kyckling och fläsk

  • Här finns stora valmöjligheter och allting handlar kanske snarare om tillbehören! Arbetare du med tillbehör som grillad citron, örtsåser med citrus eller andra friska tillbehör kommer vita viner såsom riesling, chenin blanc och chardonnay vara toppen. Drick till: 2019 Simonsig Chenin Blanc är ett givet val med sin torra, fruktiga och något kryddiga smak med toner av galiamelon, litchi och grapefrukt.
  • En matig sallad som tillbehör – kanske fylld med feta och oliver – då är rosévinet en bra kompanjon. Drick till: Vinklubbsfavoriten 2019 Langhe Rosato från Josetta Saffirio som är gjort på nebbiolo-druvor och har en tydlig fruktig och bärig karaktär av vildhallon, smultron persika, och örter. Dess friska och intensiva frukt gör sig bra med smakrika och eleganta tillbehör.
  • Till de kraftigaste glazarna, de fetaste såserna och de lite tyngre tillbehören är röda fruktiga viner (gjorda av till exempel syrah/shiraz) ett givet val! Drick till: En stiltypisk Barossa Shiraz 2017 Lionheart of the Barossa med runda tanniner och mycket frukt (finns även i halvflaska och magnum-format) eller en klassisk Rhône-blend i form av 2017 Côtes du Rhône Villages Cuvée Vieilles Vignes från Domaine Roger Perrin. 

Rekommenderade grilltemperaturer

  • Fläskkött: 70˚C
  • Kycklingfilé & kycklinglårfilé: 72˚C

Här finner du grillguiden del 1 – Nötkött

Här finner du grillguiden del 2 – Vegetariskt och fisk

Dela med dina vänner