Så här beställer du vin

2008 Cuvée Stanislas Blanc de Blancs (nr 93096) – Champagne Thiénot

799,00 kr

2008 Cuvée Stanislas Blanc de Blancs är en av Thiénots prestigecuvéer – döpt efter Alains son Stanislas. Vinet är gjort på 100 procent chardonnay från gårdar i mestadels Avize, Oger, Cramant and Bassue.

Beställ här

Thiénot startades så sent som år 1985, vilket gör dem till ett av de yngsta champagnehusen.  Alain Thienot var från början champagnemäklare, men tröttnade på stadslivet och ville ut i vingården och in i vineriet. I slutet av 70-talet köpte han därför sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger och år 1989 senare lanserades han sin första champagne på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bland annat renovera den över 2 kilometer långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims.  Sedan år 1992 har de även ett vineri i Taissy, där även kontoren ligger.

Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Vingårdarna sköts av Alain och hans två barn Garance och Stanislas. 60 procent av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvaliteten.

Cuvée Stanislas Blanc de Blancs har fått namnet efter Alains son – Stanislas. 2008 Cuvée Stanislas Blanc de Blancs är gjort på 100 procent chardonnay från gårdar i mestadels Avize, Oger, Cramant and Bassue. Årgång 2008 räknas som en av de bästa årgångarna i champagne under decenniet och ses som en riktigt 10/10-årgång. Detta är verkligen viner att satsa på för dig som gillar att lagra din champagne eller ge bort som gåva till en jubilar. Vinet är lagrat i tio år i källaren i Rue des Moisson.

Dina Viner: 93+ poäng “Djup, fin doft med toner av mandlar, nötter, torkade aprikoser och gula äpplen. Smaken är välbalanserad med fina toner av gula äpplen, vanilj, nötter, en nyans av karamell, pomelo och ananaspastill. Lång, fin och välbalanserad eftersmak med bra syra. Drick 20-28.”

Dagens Industri: 18,5 poäng “Från en av 2000-talets allra bästa årgångar. Stålhård, krispig syra med finfina toner av våta stenar och sand. Torr, men ändå med generös fruktighet och stor lagringspotential.”

 Wine Table: “Lyxig cuvée feån ett av de yngre vinhusen i Champagne. Utvecklad mogen doft av brioche och citrus. Stor bredaxlad mousse, citrus och gula kex.”

Doft

Elegant och lätt utvecklad doft av plommon, gula äpplen, persika, grapefrukt, rostat bröd, nötter och mineral.

Smak

Torr, frisk och fruktig smak med krämig och gräddig blanc-de-blanc-karaktär. Vinet är har utvecklats lite men har ännu ung frukt och vinner på lagring. Torrt och fruktigt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Perfekt som aperitif och till patéer, skaldjur, lättare tapas som lufttorkad skinka och rostade mandlar samt till milda rätter av fisk, kyckling och vitt kött.

Dela med dina vänner